OVO POVRĆE JE NAJLEKOVITIJE I NAJKORISNIJE NA SVETU! Smatra da ne postoji stvar u organizmu koja je "pokvarena", a da ona ne može da je "popravi"!

Autor:

Lifestyle

18.02.2022

11:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U narodu se smatra da ne postoji stvar u organizmu koja je “pokvarena”, a da cvekla ne može da je “popravi.”

OVO POVRĆE JE NAJLEKOVITIJE I NAJKORISNIJE NA SVETU! Smatra da ne postoji stvar u organizmu koja je "pokvarena", a da ona ne može da je "popravi"!

Foto: pixabay.com

 

Cvekla se danas smatra jednom od najkorisnijih i najlekovitijih povrća. 

Prebogata je vitaminima i mineralima, belančevinama, mastima i ugljenim hidratima. Od minerala sadrži gotovo sve – kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom… Od vitamina najprisutniji su vitamin B1, B2, C, kao i izuzetno redak vitamin u biljnim namirnicama, B12. Crvena boja cvekle potiče od antocijana koji utiče na obnavljanje krvi.

Cvekla je značajna za regulaciju krvne slike. Pored toga cvekla regeneriše jetru i čisti krvne sudove. Redovnim konzumiranjem cvekle sprečava se gubljenje minerala iz kostiju zuba, starenje se isporava, a ujedno je i dobra prevencija protiv asteroskleroze.

Republika

Foto: pixabay.com

Cvekla

 

Cvekla ima i blagotvorno dejstvo na imunitet, pa se njeno konzumiranje preporučuje u slučaju gripa, bronhitisa, upale pluća i bolesti žuči i želuca. I to nije sve. Ovo lekovito povrće blagotvorno deluje na nerve i rad mozga.

Međutim, ono što se malo zna o cvekli kod nas je da je ova biljka lekovita u celosti i tokom cele godine. Pogrešno je koristiti samo koren ove biljke, a ostatke bacati, jer je lišće cvekle nalik spanaću, pa ga možete i pripremati kao dodatak obroku na isti način na koji spremate spanać.

Koren cvekle je ipak najlekovitiji, a sakuplja se u jesen. Ono što je posebno dobro je da cvekla dugo može da zadrži svežinu, ako se čuva na odgovarajući način.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading