KOLIKO ĆEMO DA ŽIVIMO? Pregled otkriva - tajna dugovočnosti zapisana u mrežnjači

Autor:

Lifestyle

31.01.2022

12:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U najnovijoj studiji, objavljenoj u British Journal of Ophthalmology, predložen je odgovor zbog čega osobe istih godina ne moraju da stare istom brzinom, odnosno zašto neke prevremeno umru.

KOLIKO ĆEMO DA ŽIVIMO? Pregled otkriva - tajna dugovočnosti zapisana u mrežnjači

Foto: pixabay.com

Plave oči

Naime, naučnici tvrde da skeniranje očne jabučice, što je brz i bezbolan proces, može da pokaže koliki je rizik od rane smrti.

Primera radi, ako algoritam predvidi da je mrežnjača (unutrašnji sloj očne jabučice) neke osobe starija godinu dana od njene životne dobi, rizik od prerane smrti povećan je za dva odsto u narednih 11 godina, navode Novosti.

Takođe, rizik od smrti od uzroka koji ne podrazumevaju kardiovaskularne bolesti ili rak povećava se za tri procenta. Kako su ovi nalazi još zasnovani na posmatranju, nije jasno šta pokreće ovaj odnos. Ali, rezultati podupiru tvrdnju da je mrežnjača osetljiva na oštećenja tokom starenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading