AKO SE KOŽA PERUTA I SVRBI, OBAVEZNO IDITE KOD LEKARA! Iza toga može da se krije OPAKA BOLEST!

Autor:

Lifestyle

15.01.2022

11:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada se koža osuši većina ljudi to pripisuje vremenskim prilikama ili tome što ne pije dovoljno vode.

AKO SE KOŽA PERUTA I SVRBI, OBAVEZNO IDITE KOD LEKARA! Iza toga može da se krije OPAKA BOLEST!

Foto: Printskrin

Hidratantni losioni i kreme kratkotrajno pomažu tokom zime, ali konzumiranje vode je uvek važnije. U većini slučajeva, dehidracija i suv vazduh su krivci za isušenu kožu, ali ponekad suva i svrbežna koža je znak nečeg ozbiljnijeg: bolesti bubrega.

Bubrezi igraju nekoliko ključnih uloga u funkcionisanju vašeg tela, uključujući filtriranje krvi i regulisanje ravnoteže hranljivih materija kao što su kalcijum i kalijum. Stabilan nivo hranljivih materija u telu pomaže da vaša koža bude prirodno hidrirana i zdrava.

Međutim, kada bubrezi ne rade kako treba, počinje da se javlja neravnoteža u količini minerala i hranljivih materija u krvi - što na kraju može dovesti do bolesti bubrega.

Jedan od veoma uočljivih simptoma loše funkcije bubrega je da koža gubi vlažnost i postaje suva i svrbi. Američka akademija za dermatologiju kaže da sledeći simptomi kože mogu biti znaci ove bolesti:

- Gruba i ljuspasta koža

- Koža koja je zategnuta i lako puca
- Krljušti poput ribe na koži

Ovi dosadni simptomi takođe mogu uticati na različite delove vašeg tela i buknuti u bilo kom trenutku. Bolest bubrega utiče na sve drugačije. Suvoća i svrab se mogu javiti po celom telu ili u određenim oblastima, kao što su leđa i ruke. Takođe, mogli biste biti skloniji češanju tih mesta noću, što otežava spavanje.

Starije odrasle osobe su u većem riziku od razvoja bolesti bubrega, pa ako patite od svraba i suve kože, trebalo bi da pitate svog lekara da li treba da pregledate bubrege.

U međuvremenu, jednostavne promene u ishrani poput redovnog pijenja zelenog čaja i jedenja blitve mogu znatno poboljšati zdravlje bubrega tokom vremena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading