OD JEDNOG SE LEČITE, A OBOLITE OD DRUGOG: Reglišete pritisak, ali zato nastaju novi veoma teški problemi

Autor:

Lifestyle

23.11.2021

22:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neki lekovi za pritisak mogu da podignu, ili smanje rizik od dijabetesa - evo koji su koji!

OD JEDNOG SE LEČITE, A OBOLITE OD DRUGOG: Reglišete pritisak, ali zato nastaju novi veoma teški problemi

Foto: pexels.com

Ako imate visok pritisak, i uz to i povišen šećer u krvi, rizik da imate i dijabetes je veliki, kaže dr Majkl Mozli.

Sve je više studija koje dovode u vezu hipertenziju i šećernu bolest, ali dobra vest je da ako držite jedno stanje pod kontrolom, šanse da nastane drugo se smanjuju.

Studija objavljena u "Lansetu" navodi da smanjivanje krvnog pritiska može da smanji rizik od nastanka dijabetesa, a u njoj je učestvovalo više od 145.000 ljudi.

Najpre su analizirane njihove životne navike vezane za lekove koje uzimaju, i naučnici su utvrdili neobičnu stvar. Nisu svi pacijenti koji su uzimali lekove za pritisak imali jednak rizik!

Ne funkcionišu svi lekovi za pritisak po istom mehanizmu, tako da je utvrđeno da pacijenti koji piju ACE inhibitore i blokatore receptora angiotenzina II imaju smanjen rizik od dijabetesa.

Međutim, pacijenti koji su uzimali diuretike na bazi tijazida, ili beta-blokatore, imali su povećan rizik od 20 do čak 48 odsto.

Pročitajte kako da spustite pritisak bez lekova i pomognete svom organizmu da se izbori sa ovim problemom, smanjujući rizik od nastanka dijabetesa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading