Da li vakcina protiv koronavirusa utiče na HIJALURON i BOTOKS? Morate da sačekate 14 dana ili slede OTOCI(FOTO)

Autor:

Lifestyle

12.11.2021

12:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savremeno doba sa sobom doneo je mnoge privilegije kada je izgled u pitanju. Ranije plastična i korektivna hirurgija bila je tabu tema, sve dok takoreći nije postalo pomodarstvo.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Da li vakcine protiv korone utiču na botoks i hijaluron?

 

Decenijama unazad estetski zahvati pored toga što su bili tabu tema, bili su nedostupni, pa su uglavnom poznate i estradne ličnosti odlazile ,,pod nož". Međutim, kako je vreme prolazilo plastični hirurzi su postali sve prisupačniji i dostupniji i ,,običnom" narodu, koji danas sve više i više svoje telo i lice daje na poverenje doktorima, verujući im da će biti lepši i zadovoljniji. 

No, kako je nastupila svetska pandemija koronavirusa, mnoge dame, ali i muškarci potegli su pitanje da li vakcina protiv kovida ima loš uticaj na hijaluronske filere ili botoks. 

Odlučili smo da se pozabavimo i pronađemo odgovore na to da li vakcina protiv kovida ima loš uticaj na osobe koje su ubrizgali hijaluronsku kiseli ili botoks. 

Šta je hijaluronska kiselina?

Sada sve više zastupljen materijal za estetsku korekciju je svakako hijaluronska kiselina, popularnije hijaluron. Sigurno da ste nekada na reklami za skupocene kreme čuli da baš one sadrže hijaluronsku kiselinu, koja se koristi za podmalđivanje i korigovanje određenih delova našeg tela ili lica. No, da li zapravo znate šta je hijaluronska kiselina?

Hijaluron ili hijaluronska kiselina je prirodni polisaharid (složeni šećer koji se stvara u ljudskom organizmu). Dakle, hijaluron već poseduje u sebi, pa se zbog toga smatra prirodnim materijalom, koji ima svoj rok postojanja. U vezivnom tkivu ulazi sastav sa elastinom, kao i kolagenom, a kada se radi o ljudskom organizmu odraslog čoveka, nalazi se 15 grama hijalurona i to u zglobovima, koži, hrskavici i očima, dok je kod mlađih osoba, čak skoro 30% prirodnog hijalurona se nalazi u koži. 

Glavna uloga hijalurona je da vezuje vodu, pa na taj način omogućava čvrstinu vezivnog tkiva, dok kožu čini zategnutom i glatkom. 

Republika

Foto: youtube.com/Crystal Breeze/Duygu Özaslan

Hijaluronska kiselina

 

Šta je botoks?

Sigurno da ste se nekada pitali kako bi vama stajalao da ubrizgate botoks ili da ste u medijima videli poznate ličnosti zategnutog lica, pa ste pomislili da su baš one uradile ovaj zahvat. No, da li ste se ikada zapitali šta je zapravo botoks i da li biste se iznenadili kada biste znali da je on zapravo toksin? No, ne brinite, botoks jeste toksin, ali je hiperrazređen i predvidivog efekta. 

Botolinum toksin se primenjuje kako bi umirio preteranu ili prosto nesvesnu mimiku, a potom i da spreči nastanak bora, odnosno izbriše već postojeće. Kao što smo već rekli, nema razloga za strah, jer doktori tvrde da pravilnom primenom botoks samo kontroliše kožu i tačku mišića, ali je vrlo važno da ukoliko se opredelite za ovakav tretman, to odradite kod profesionalnog i stručnog lica. 

Republika

Foto: youtube.com/UCI Health

Botoks

 

Da li vakcine protiv koronavirusa utiču na hijaluron ili botoks?


Doktor Ivica Jeremić odgovorio je na ovo vrlo često postavljeno pitanje. Ivica je otkrio u tekstu da kada je reč kod hijaluronske kiseline, da je moguć otok, ali da nije opasan po zdravlje. 

- Primećeno je nekoliko slučajeva otoka na mestu aplikacije hijaluronskih filera nakon primene vakcina Kovida. Otok nije opasan, ali može da bude neprijatan i da traje nekoliko dana. Otok se najčešće sam povlači, ali nekada lekar mora da interveniše - piše doktor Ivica. 

Kada je reč sa druge strane o botoksu, tu je stvar sasvim jasna, kako Ivica ističe, nije zabeležen nijedan pacijent da je imao problem. Međutim, ono što je vrlo važno napomenuti jeste da ukoliko se odlučite da aplicirate hijaluronsku kiselinu u neki deo tela potrudite se da to bude dve nedelje odnosno 14 dana pre ili posle primanja vakcine protiv koronavirusa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vojkan

12.11.2021 12:57

Ovaj tekst me je zabrinuo, moja supruga ide na nano kliniku Brant gde radi botox nadam se da ona nece biti ta da ima nezeljene efekte od vakcine.