OVE NAMIRNICE SU SMRT ZA IMUNITET: Jednoj ćete teško odoleti, ali ako konzumiraze bar 3 - idite odmah kod lekara

Autor:

Lifestyle

11.11.2021

20:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U vreme pandemije o imunitetu razmišljamo više nego ikada. Na to koliko nam je jak imuni sistem utiču mnogi faktori, koji se uglavnom tiču načina života – fizička aktivnost i ishrana samo su neki od njih.

Republika

Foto: pixabay.com

Ilustracija

 

Kada je reč o hrani, koliko je bitno unositi zdrave namirnice koje jačaju imunitet, toliko je bitno i izbegavati one koje ga oslabljuju.

Gazirani napici

Visoko fruktozni sirup koji je čest dodatak gaziranim napicima povećava inflamatorne markere. Sprovedena studija je pokazala da je CRP, parametar koji pokazuje sistemsko zapaljenje, viši kod grupe učesnika koji konzumiraju ove napitke.

- Previše obrađenog šećera može da utiče na imunitet tako što povećava markere zapaljenja u telu - kaže nutricionistkinja Lisa Endruz, zato je njen savet da unosite manje slatkiša i zaslađenih napitaka.

Alkohol

Poznato je da alkohol loše utiče na imuni sistem. Telo ga tretira kao toksin i ulaže mnogo energije da ga izbaci iz tela. Takođe, loše utiče na kvalitet sna, a samim tim oslabljuje imunitet i umanjuje sposobnost organizma da se bori sa virusima i bakterijama.

Brza hrana

Da brza hrana ne utiče dobro na zdravlje, svi već znaju. Međutim, nije stvar samo u tome da ova hrana goji ukoliko se jede u većim količinama, već kombinacija rafinisanog brašna, pržene hrane i dodatog šećera loše utiče na imunitet.

- Studija sprovedena u Nemačkoj je pokazala da usled preteranog konzumiranja brze hrane, imuni sistem reaguje na nju kao na bakterijsku infekciju, što može da ubrza razvoj arterioskleroze i dijabetesa - ističe nutricionistkinja Čeril Masato.

Omega-6 masne kiseline

Omega-6 masne kiseline su vrsta masti koja može da oslabi imuni sistem, ukoliko se unose u preteranim količinama. Ove vrste masnih kiselina nalaze se najviše u hiper-obrađenim namirnicama, koje se generalno smatraju i manje kvalitetnim.

Nutricionisti ističu da ne treba izbacivati omega-6 masne kiseline iz ishrane, već treba balansirano unositi i omega-3 i omega-6.

Prepečeni proteini

Meso je važan izvor proteina, ali ukoliko se prilikom spremanja prepeče, pocrni, dolazi do krajnjeg proizvoda glikacije (neenzimska glikacija), što povećava oksidativni stres. Namirnice koje sadrže ovu supstancu povezane su sa lošijim imunim sistemom i doprinose obolevanju od raka debelog creva.

- Ograničite unos prepečenog mesa i smanjite konzumaciju obrađenih mesnih proizvoda koliko je to moguće - savetuje nutricionistkinja Džeklin Gomez, navodeći najpre viršle, kobasice i živinu sa kožicom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading