KAFA JE DOBRA ZA ŽELUDAC ali samo u u kombinaciji sa jednim sastojkom

Autor:

Lifestyle

05.11.2021

14:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neke vrste kafe imaju veću koncentraciju kiseline koja može da uznemiri osetljiv želudac, pogotovo ako dnevno konzumirate više od jedne šoljice ovog napitka.

Republika

Foto: Photo by SnapbyThree MY on Unsplash

Šoljica kafe u ruci

 

Da biste neutralisali kiselinu i olakšali varenje, možete da se poslužite magičnim belim praškom sodom bikarbonom.

Soda bikarbona ili natrijum-bikarbonat je odlična pomoć za neutralizaciju kiseline u organizmu, do kojeg može da dođe zbog preterane konzumacije slatke i masne hrane. Ima antialergijska, antiupalna i antigljivična svojstva.

Priprema

Prstohvat sode bikarbone u kafi (ili 1/8 kašičice na litar omiljenog napitka) na Zapadu je svojevrsni narodni lek za neutralisanje kiseline. Oni koji su probali tvrde da se u takvoj kafi ne oseća ukus ovog praha. Iako kombinacija kafe i sode bikarbone nije poznata u našim krajevima, stručnjaci tvrde da zaista može da spreči pojavu kiselosti u organizmu.

Napitak koji neutrališe kiselinu

Ipak, treba imati na umu da soda bikarbona u kafi može da ima i neke nuspojave na organizam – pojačanu pojavu gasova, smanjenje apsorpcije kalcijuma i opšti uticaj na probavu, upozorava nutricionista Marija Andrijašević. Možda niste znali, ali najgora kombinacija su zapravo kafa i mleko, beli napitak pojačava kiselost organizma, pa bi osobe koje imaju osetljiv želudac trebalo da izbegavaju ispijanje kafe na ovakav način.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Duksi

06.11.2021 11:43

Soda bb je univerzalni "lek".