DVE NAMIRNICE KOJE ŠTITNA ŽLEZDA NE PODNOSI: Izbegavajte ih u širokom luku i sačuvajte zdravlje!

Autor: Republika

Lifestyle

25.10.2021

11:09

Na zdravlje štitne žlezde treba da mislimo na vreme i da uradimo sve što možemo kako bismo sačuvali ovu važnu žlezdu i kako bi ona mogla nesmetano da obavlja svoje funkcije.

Profimedia

Štitna žlezda treba redovno da se proverava

Dve vrste hrane joj posebno ne prijaju, te ovakve namirnice treba posebno izbegavati.

Pržena i prerađena hrana

Sa njom nećete uneti u organizam ništa dobro, ali ćete zato uneti mnogo više natrijuma i loših masnoća nego što ste planirali. Ove supstance imaju negativan uticaj na celo telo, pa tako i na štitnu žlezdu.

Gluten

Ovo se odnosi na osobe koji ga teško podnose, a prema istraživanjima, veliki broj pacijenata s bolestima štitne žlezde ima i celijakiju.

Šta voli štitna žlezda?

Da biste poboljšali rad štitnjače i regulisali proizvodnju hormona, vrlo je važno pripaziti na prehrambene navike. Povećajte unos namirnica bogatih vitaminima B grupe i gvožđem. Takođe, povećajte unos namirnica koje su bogate vitaminom A.

Republika

Pržena hrana je loša za štitnu žlezdu

Nećete pogrešiti ako jedete više svežih i organskih namirnica koje su bogate antioksidantima, kao što su borovnice, trešnje, cvekla i paradajz. Koristite zdrave i korisne masnoće, orašaste plodove, mahunarke, voće i povrće. Idealan izbor su morske alge, bogate jodom i drugim hranjivim materijama, piše Avaz.

Štitnoj žlezdi možete pomoći i kvalitetnim dodacima ishrani, u obliku vitamina i minerala. Ali, morate paziti jer nisu svi dodaci ishrani dobri za njeno zdravlje. Mnogi od njih imaju i interakciju sa sintetskim lekovima koje možda već uzimate kao propisanu terapiju.

pixabay.com

Birajte svežu hranu punu vitamina

Dobar izbor

Zato je bitno znati koje vitamine i minerale je neophodno uzimati, a kod kojih je potreban poseban oprez. Preporučeni su: jod, vitamini B grupe, cink i selen i hrana bogata L-tirozinom.

Pomoć u održavanju zdravlja štitne žlezde nude i nemasno meso, riba iz hladnih mora, lan i pasulj. Organska jela posebno su dobar izbor jer ne sadrže određene steroide i hormone koji mogu smanjiti prirodnu proizvodnju hormona štitne žlezde.

Photo by Yoav Hornung on Unsplash

Riba je veoma zdrava

Dobri izvori omege-3

Omega-3 masne kiseline su važne za štitnu žlezdu. Tunjevina i losos su dobri izvori ako je reč o ribi ulovljenoj u moru, a ne onoj uzgojenoj u ribnjacima. Da bi imala omega-3 masne kiseline, riba treba da jede alge. Lanene semenke, takođe, pomažu štitnoj žlezdi. Sameljite ih u mlinu za kafu pa ubacite u jogurt, salate i supe. U kuvana jela dodajte ih nakon što je jelo skuvano, a ne ranije.

Vežbanjem do zdravlja

Ako se ne pokrenete, neće se pokrenuti ni vaša štitna žlezda. Vežbanje je važan faktor u brizi za celokupno zdravlje, a kod štitne žlezde je presudno. Ako bolujete od poremećenog rada ove žlezde, za vas nisu naporni treninzi koji od vas očekuju da prelazite granice izdržljivosti.

Prevelik napor izazvaće u vašem telu dodatno iscrpljivanje i stvoriti novi pritisak na već narušenu štitnu žlezdu. Zato, krenite s laganim vežbama, šetnjom, aerobikom, vožnjom bicikla, a onda povećavajte svoju izdržljivost i snagu.

Komentari (1)

Loading
citalac

26.10.2021 10:48

Hvala na korisni savetima u vezi ishrane, još dodajte i savet gde se mogu GRATIS nabaviti divlji losos i tunjevina, sveze maline i borovnice i sve ostale djakonije jer penzioneri ( sem roditelja nekih političara) nemaju takve mogućnosti.