OVAJ LEK SRBI GUTAJU KAO BOMBONE, ALI ON OZBILJNO OŠTEĆUJE ZDRAVLJE! Evo devet dobrih razloga zašto ga treba piti samo kad se mora!

Autor:

Lifestyle

14.10.2021

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako vas često bole glava, leđa, stomak ili neki drugi deo tela, verovatno posežete za lekovima protiv bolova. Često je njihov glavni sastojak ibuprofen koji može imati posledice za koje ljudi često ne znaju!

Republika

Foto: pixabay.com

Brufen može biti opasan po zdravlje, Ilustracija

Kenet Peri, lekar hitne medicine, objasnio je devet zabrinjavajućih stvari koje se mogu desiti ako uzimate lek koji sadrži ibuprofen. On je podvukao da ova upozorenja važe za one koji "sami sebi" određuju dozu i lek konzumiraju svakodnevno.

Podiže rizik od infarkta

Ibuprofen i njemu slične supstance mogu da podignu rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih i trombotičnih događaja kao što su srčani i moždani udar. Uvek pijte najmanju neophodnu dozu, ne pijte jači lek da bi brže radio, i nikako nemojte da ga uzimate duže od nedelju dana, objasnio je doktor.

Izaziva glavobolju

Zvuči ironično, ali je tačno - ako rutinski koristite ibuprofen, povećavate šanse za nastanak trajnih glavobolja izazvanih lekovima.

Podiže pritisak

Stalno uzimanje ovakvih lekova, kao što je "brufen", podiže pritisak i to često nećete primetiti. A vremenom visok pritisak dovodi do bolesti srca.

Pravi probleme sa stomakom

Ako često uzimate ibuprofen, očekujte gastritis, navodi doktor Bari Gorlicki.

"Ibuprofen uništava zaštitni sloj unutrašnjosti želuca i čini ga osetljivijim. Vremenom to može dovesti do gastritisa, čira ili čak perforacije želuca. Ovaj poslednji problem je izuzetno bolan, dovodi do krvarenja i može ugroziti život", upozorio je on.

Izaziva edem

Među nabrojanim neželjenim dejstvima su i oticanje nogu ili drugih delova tela, taj efekat će nestati ako prestanete da uzimate lek, ali predstavlja problem za one koji ga uzimaju stalno.

Šteti bubrezima

Nikada ne prekoračujte preporučenu dozu ibuprofena jer možete oštetiti ćelije bubrega. Podsetićemo vas da se ove ćelije ne obnavljaju što znači da je oštećenje trajno.

Oštećuje jetru

Jetra pročišćava sve što u sebe unesemo, a dugoročno uzimanje ibuprofena može da je ošteti. Jetra ipak može da se regeneriše, ali nikako ne bi trebalo da rizikujete stalnim uzimanjem lekova.

Povećava rizik od krvarenja

Možda to i ne znate jer pogledate lek i kažete, pa od njega samo prolazi glavobolja, ali on "tiho" radi mnoge stvari u organizmu. Između ostalog, ibuprofen funkcioniše tako što inhibira enzim koji kontroliše krvarenje.

"Svakodnevno korišćenje ibuprofena može da izazove nekontrolisano krvarenje", upozorila je doktorka Moniša Banot.

Menja dejstvo drugih lekova

Ako uzimate druge lekove ili suplemente, obavezno se konsultujte sa svojim izabranim lekarom. Ibuprofen može da izazove nuspojave ili umanjeno dejstvo drugih medikamenata, piše Mondo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading