AKO PRESKOČITE DORUČAK, TO JE PREJAK ŠOK ZA ORGANIZAM: Što manje jedete, to se više gojite

Autor: Republika

Lifestyle

13.10.2021

18:58

Nutricionisti često naglašavaju da je najvažniji obrok u danu danu doručak. Međutim, mnogi nemaju tu jutarnju rutinu koja uključuje prvi obrok.

pexels.com

Ilustracija

 

Većina ljudi dan započinje kafom, eventualno hladno ceđenim sokom od voća i/ili povrća ili smutijem, a doručak se u potpunosti zaboravlja, prenosi portal Nezavisne.

Takođe, u eri popularnosti autofagije, sve je više onih koji se opredjeljuju da jedu unutar osam sati, s tim da im prvi sat počinje negde oko podneva.

Kako takav ritam ishrane utiče na naš organizam?

Dr Saša Plećević, poznatiji kao Doktor FeelGood, objašnjava da preskakanje doručka nije dobra ideja.

- Kad preskočimo doručak, šećer u krvi padne i organizam ulazi u stanje hipoglikemije - kaže dr Plećević.

Do ručka, telo je već izgladnelo, pa pojedemo mnogo više nego što bismo inače pojeli. Umesto jedne porcije najčešće pojedemo dve, ali i dalje osećamo glad.

Posle ručka pojedemo i voće i slatkiše ne bismo li utolili tu ogromnu glad, a krajnji rezultat toga je gojenje.
 

Komentari (1)

Loading
kiki

13.10.2021 20:03

Bez da koga osporovam ali, 30 godina sam zivela bez dorucka i vecere. Rucak je bio moj jedini obrok a pre rucka retko kad a sam popila casu jogurta ili mleka. Posto sam usla u neke zrele godine odlucila sam da poslusam strucni savet nutricioniste pa sam uvela dorucak i dve malice stim sto mi je rucak bio malo manje obilan. Verovali ili ne, ja sam u roku 3 godine zdrave ishrane po savetu nutricionista dosla na 72 kg. Ceo zivot sam bila tanka kao bandera imala sam 55 u trudnoci 60 kg. Nakon uvodjenja dorucka odnosno rasporeda hrane na 5 obroka a nakon 2 godine imam 72 kilograma. Sad se borim stim ko djavo protiv Krsta ali kile stoje. Pa ljudi moji, nije svaki nacin ishrane za svakoga. Ja se vec 5 godina mucim da vratim svoju kilazu ali ne vredi, skinem 2 kg dobijem 3 i tako u krug. Da ne bude zabune, moji obroci su velicine case jogurta.