SVI MISLE DA SU OVE NAMIRNICE ZDRAVE, A OZBILJNO UNIŠTAVAJU JETRU: Jednu stvar nikako ne radite, inače ćete se suočiti sa ozbilnim problemom

Autor:

Lifestyle

02.10.2021

15:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojedine namirnice koje preporučuju skoro svi nutricionistii i lekari i koja se generalno smatra zdravom, sadrži ugljene hidrate, glukozu i fruktozu.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Ilustracija

 

Upravo tu leži opasnost od pojedinih vrsta voća. Ako se konzumira u velikim količinama, ovo poslednje može da dovede do bolesti masne jetre (nealkoholne).

"Na primer, jabuke sadrže više fruktoze, dok kod kajsija preovladava glukoza", rekla je nutricionistkinja Eli Kriger.

Kriger kaže da je ovaj problem moguće izbeći ako se povede računa o tome u koje doba dana se voće uzima, kao i u kojoj količini. Pa tako je preporuka da se uzima u prepodnevnim časovima kada nam je metabolizam brži, kada bolje varimo hranu i organizam "razlaže" glukozu i fruktozu..

Ona je i objasnila da se glukoza reguliše insulinom, nakon čega se pretvara u zalihe energije i masti. Evo šta se zapravo dešava: kada unesemo voće, odnosno fruktozu u organizam ona se prvo skladišti u jetri, ali ne i u mišićima. Čim se zalihe glikogena u jetri popune, sav višak se pretvara u mast, a to je ono što predstavlja najveći rizik za razvoj bolesti masne jetre.

Pa tako, način da se ovo spreči i na neki naučin neutrališe negativno svojstvo voće jeste da se konzumira sa drugom hranom. Proteini će pomoći da se spreči oboljenje jetre.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading