RUSKI LEKAR UPOZORAVA: Nikako ne jesti slatko pre vakcinacije protiv kovida

Autor: Republika

Lifestyle

30.08.2021

11:44

Neophodno je uvesti određene izmene u ishrani pre vakcinacije protiv kovida, a pre svega je potrebno izbaciti namirnice koje sadrže šećer kako bi se smanjio rizik od neželjenih efekata, savetuje ruski gastroenterolog Nikita Harlov.

pixabay.com

Vakcina protv korone

 

Veoma je važno da se na vreme odreknemo slatkiša s obzirom da se prilikom povećanog nivoa šećera u krvi vakcinacija teže podnosi, naveo je on.

"Slatko bi trebalo da bude zabranjeno pre vakcinacije, jer će šećer u krvi biti viši, a to znači da će čovek teže podneti vakcinaciju“, izjavio je Harlov.

To se isto odnosi i na sve proizvode koji sadrže veliku količinu ugljenih hidrata, kao što su krompir, kaša i hleb koji takođe povećavaju šećer u krvi, pojasnio je Harlov.

Lekar je posavetovao da se pre vakcinacije dva puta smanji i unos voća. On smatra da je najštetnije da se neposredno pre i posle vakcinacije jedu banane, grožđe i dinje. Izuzetak su citrusi, pa se limun, limeta i grejpfrut mogu jesti.

pixabay.com

Slatkiši nisu poželjni pre vakcinacije

 

Pored proizvoda koji dovode do povećanja nivoa šećera u krvi potrebno je da se izbegavaju sve namirnice koje mogu izazvati alergiju, nastavio je lekar.

Ne sme se jesti nikakva nova hrana, već je potrebno jesti ono na šta smo navikli, pa čak i određenu marku kobasice ili mleka. Ne smeju se praviti nikakvi eksperimenti i konzumirati egzotični proizvodi“, podvukao je Harlov i dodao:

Udar za imuni sistem može biti i velika količina hrane koja se unosi, upozorio je on. Najbolje bi bilo da se izmene u ishrani unesu nekoliko dana pre vakcinacije i da ih se pridržava dve nedelje nakon nakon vakcinacije, odnosno, u isto vreme dok se formira primarni imuni odgovor.

Komentari (0)

Loading