9 RAZLOGA ZAŠTO NASTAJU MODRICE PO TELU Dva su prilično zabrinjavajuća, proverite da nemate OVE BOLESTI!

Autor:

Lifestyle

18.08.2021

10:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sigurno ste se često pitali zašto nastaju modrice po telu, i kako se baš vama dešava kad vas neko maltene dodirne, da vam to mesto na koži poplavi?! Međutim, razlozi za nastanak modrica su malo kompleksniji - od činjenice da krvni sudovi ispod kože puknu i počnu da krvare, preko povrede mišića i vezivnog tkiva, ali, dešava se da nastanak modrica može da bude i posledica nekih drugih faktora, odnosno, ozbiljnijih oboljenja.

 

Republika

Foto: profimedia

Zašto nastaju modrice po telu?

Ovo su najčešći razlozi za nastanak modrica

 

Bavite se sportom 

Ako ste sportista i aktivni ste fizički, često se dešava da usled kontakta sa drugim igračima ili opremom zadobijete modrice. Bitno je da znate da one manje ne treba posebno tretirati, a svakako će vam pomoći nanošenje hladnih obloga, i to u prvim satima od njenih nastajanja.

U poznim godinama ste

Ako ste u zrelijem dobu, morate znati da modrice mnogo lakše dobijate, nego kada ste bili mladi. Razlog za to je što vaša koža tokom godina gubi elastin, a onda se gubi i barijera koja čuva krvne sudove. 

Foto: pixabay.com

Preterano izlaganje suncu može da oslabi krvne sudove

Godinama ste se izlagali suncu

Ako ste se sunčali često i dugo, može da se desi da su vam krvni sudovi oslabili, što takođe dovodi do pojave modrica

Koristite puno lekova

Ako uzimate određene lekove i tablete protiv bolova, koji ometaju funkcionisanje trombocita, morate da znate da tada dolazi do lakše pojave modrica. 

Koristite kortikosteroide

Ako konzumirate kortikosteroide jer imate probleme sa astmom, ekcemom ili reumatoidnim artitisom, treba da znate da ovi lekovi mogu da utiču na pojavu modrica.

Foto: pixabay.com

Određene tablete ometaju funkcionisanje trombocita, pa se pojavljuju modrice

Trombociti su vam niski

Obično se dešava da vam trombociti budu niski nakon trudnoće, pa zato treba izvaditi krvnu sliku, proveriti stanje, a, ukoliko nije dobro, treba znati da je najzdraviji način za to promena ishrane. 

Imate poremećaj krvarenja

Ako imate obilne menstruacije ili povećano krvarenje usled neke ozbiljnije operacije, pojava modrica verovatno neće izostati. To se naravno može regulisati popravljanjem krvne slike u dogovoru sa izabranim lekarom. 

Jetra vam je disfunkcionalna 

Kada je jetra oštećena utiče na smanjenju proizvodnju trombocita, pa samim tim bolesti jetre uzrokuju pojavu modrica.

Oboleli ste od leukemije

Nekada su modrice simptom ozbiljnih oboljenja, zato treba da budete obazrivi ukoliko primetite da su one česta pojava i da se pojavljuju ničim izazvane. Morate znati i da su osobe koje imaju rak krvi (leukemiju) sklonije modricama. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading