TIHO ZLO DANAŠNJEG DOBA PLASTIČNE HIRURGIJE: Biopolimer ili hijaluron? Ove poznate dame su bile UGROŽENE zbog silikona, a evo u čemu je razlika! (VIDEO/FOTO)

Autor: Ognjen BOGDANOVIĆ

Lifestyle

15.08.2021

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trend velikih usana zastupljen je u celom svetu! Uglavnom su devojke te koje žele što veća i punija usta, kako bi na fotografijama izgledale lepše i bolje, no, kada dođe trenutak da se izabere pravi materijal, zbog izbora se kasnije mnoge pokaju!

Republika

Foto: instagram.com/drclarkmooty

Razlika između biopolimera i hijalurona

 

Poslednjih godina na domaćoj estradi postao je trend odlazak kod estetskog hirurga kako bi korigovali neki deo tela ili lica raznim filerima. Međutim, do komplikacija dolazi zbog ranijih upotrebljivanih materijala za popunjavanje usana, jagodica ili nekog drugog dela lica. 

Mi smo odlučili da vam predstavimo koja je razlika između ozloglašenog biopolimera, poznatiji kao silikon i hijaluronske kiseline, koja je sve više zastupljena u korektivnoj i estetskoj medici.

Republika

Foto: pixabay.com

Hirurzi

 

ŠTA JE BIOPOLIMER?

Biopolimeri su makromolekulska jedinjenja, molekulske mase od nekoliko hiljada do nekoliko stotina hiljada, koji se u prirodi nalaze kao delovi biljnih ili životinjskih tkiva. Biopolimeri (silikon) su najčešće supstance na bazi različitih ulja i potpuno veštačkih preparata koji nakon ubrizgavanja u usne vrše njihovu korekciju samim svojim prisustvom, a kasnije nakon nekoliko nedelja ili nakon nekoliko meseci vrše specifičnu reakciju organizma na strano telo stvarajući takozvani granulom oko stranog tela.

KLASIFIKACIJA BIOPOLIMERA:

- Polisaharidi
- Lignin ili polimerni materijali na bazi koniferil alkohola
- Proteini (belančevine) ili prirodni poliamidi
- Prirodni kaučuk
- Prirodne smole[1]

Inače, estetski i specijalisti plastične hirurgije za biopolimer znaju da kažu i sintetički materijal, koji se ranijih godina koristio. Iako je kod nas u državi, kao i u većini država Evropne unije zabranjen, on se i dalje koristi i implicira. Ono što je ,,prednost" ovog materijala jeste što je jeftiniji u odnosu na hijalurnsku kiselinu, a trajnost je dugotrajnija. 

Razlika u ceni biopolimera i hijalurona:

Republika

Foto: pexels.com

 

 

I dok 1ml biopolimera na klinikama košta između 80 do 100 evra, sa druge strane hijaluronska kiselina je duplo i više skuplja, pa se kreće između 200 evra pa naviše. 

Zbog ove razlike u ceni, jasno je da se uglavnom devojke, odlučuju na jeftiniju varijantu, odnosno biopolimer, koji kasnije, kada im stvore problem, plate strostruko više zbog hirurškog uklanjanja.

Biopolimer nema veze sa hijaluronom, jer za razliku od njega, nije prirodan i biorazgradiv. Reč je zapravo o vrsti silikona, s obzirom na to kakve komplikacije koje razvija kod pacijenata tokom vreme, on je zabranjen u većini zemalja Evropske unije. Uklanjanje bipolimera moguće je u većini slučajeva izvesti samo hirurškim putem. Razlog tome je što se nakon injektiranja, biopolimer se slepi s okolnim tkivom, pa je za njegovo vađenje potrebno uklanjati komadić po komadić plastike. 

Republika

Foto: instagram.com/hvala_plasticaru

Jelena Karleuša i biopolimer

ŠTA JE HIJALURONSKA KISELINA?

 

Hijaluron je prirodni polisaharid – složeni šećer koji se stvara u ljudskom organizmu. U vezivnom tkivu ulazi u sastav sa elastinom i kolagenom, a u proseku se u organizmu odraslog čoveka nalazi oko 15 grama hijalurona – u zglobovima, očima, koži i hrskavici. Kod mlađih osoba, čak oko 30% hijalurona koji se nalazi u telu prisutno je u koži.

Jedna od glavnih uloga hijalurona je da vezuje vodu, zadržavajući je poput sunđera u koži, te na taj način obezbeđuje čvrstinu u vezivnom tkivu, a kožu čini zategnutom i glatkom.

PODELA HIJALURONA:

Restylane

Juvederm

Teosyal 

Pored ove gore navedene podele, svaka od njih sadrži različite jačine, pa tako Juviderm hijaluron ima pod podelu Juviderm kiss ili Juviderm volbella, ali i mnogi drugi. 

Republika

Foto: youtube.com/PEACHY

Korekcija usana

- Imamo najvećeg neprijatelja moderne estetike i antiejndžiga, a to nje biopolimer. Biopolimer je zabranjen od 91 godine, u našoj zemlji nikad nije ni bio dozvoljen, u našoj zemlji je registrovan kao ulje za masažu. Predstavljen je kao da traje od 10 do 15 godina, to niej tačno, njegovog rasppadanje traje i do 1000 godina. Kada dođe do greške, kada organizam želi da ga izbaci, on pravi čvoriće - izjavio je specijalista hirurgije i dodaje:

Ako se odlučite na estetsko uvećavanje usana, treba da znate i sledeće:

- Postupak traje između 20 i 30 minuta.

- Nije potrebna prethodna priprema, dolazak na konsultaciju i razgovor sa doktorom će biti sasvim u redu.

- Budite realni sa svojim željama i nemojte preterivati, poslušajte reč stručnjaka.

- Posle intervencije, otok će biti prisutan, a moguća je i pojava modrice. Usne će tek za nekoliko dana izgledati po želji.

- Nemojte jesti čvrstu hranu po završetku postupka, niti pušiti cigarete ukoliko ste pušač.

- Moguća je pojava alegijskih i infekcijskih reakcija, u tom slučaju je neophodno da se što pre javite svom doktoru.

- Biopolimer je ulje i kao takvo, nema nikakav kapacitet i ima tendenciju da imigrira u organizmu, ili da pacijentu sklizne. Kada se desi greška, pacijentima se prezentuje čuveni preparat kenalog, on je kortikosteroid, kenalog ne reaguje sa biopolimer, kako je predstavljeno, tu se ne dešava ništa, možete videti kako ide reakcija. Kenalog ne može da rastvori biopolimer, ono što kenalog rastava je vaše tkivo, smanjuje zapaljensku reakciju i onda pacijenti imaju subjektivan osećaj da su im usne manje, jedini antidot, jedino rešenje kod pacijenata koje su ubacili silikon je nažalost hirurško uklanjanje. Zato su hijaluronski fileri na prvom mestu, jer postoji mogućnost da se ona ukloni bez hirurškog uklanjanja - objasnio je specijalista hirurgije Dragan Stojićević.

Republika

Foto: youtube.com/Crystal Breeze/Duygu Özaslan

Korekcija usana hijaluronom i biopolimerom

Trend biopolimera i u Srbiji je dosta zastupljen, a njegova ekspanija bila je devedesetih godina, kada su estradne dame jurile kod plastičnih hirurga kako bi im usne izgledale punije, jagodice veće, a nos što manji.

Mnoge poznate devojke i danas podležu impliciranju biopolimera u usne, pa pored Zorane Jovanović Zorannah i Dalile Dragojević, tu još mnoge druge poput Maje Berović, Jelene Karleuše, Severine Vučković... Sa druge strane, tu su i devojke koje su izvadile pomenuti silikon iz usana, kao što je uradila i Bojana Rajić.

Zorana Jovanović Zorannah, devojka koja je oduvek važila za buržujsko dete, iz imućne porodice. Pojavila se kao ,,iskvarcovana plavuša iz solarijuma" sa velikim usnama i skupim krpicama. U jednom njenom videu Zorana je ispričala njeno iskustvo sa usanama, te je otkrila da je i ona ubrzigala biopolimer, ali da sa njim nije imala nikada probleme, te da su joj komplikacije zadavale hijaluronske kiseline.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zorana Jovanovic (@zorannah)

 

- Ja imam biopolimer, a kako je sve krenulo. Ja gornu usnu uopšte nisam imala, kada sam smejala meni se to ništa nije videlo. I moja mama je radila neki botoks, ja sam krenula sa hijaluronom, doktorka je meni stavila nešto malo, tipa o, 5 ml. Međutim, sa hijaluronom se stvaraju grudvice, a vrlo je prosta stvar, doktor treba da vam ubode od kraja usana, da uvuče iglu i onda da lagano pravi liniju, to je jedini način da se grudvice ne stvore. Kada su meni iznabadali hijaluron, meni je to spalo posle nedelju dana, ja sam otišla opet, ona je meni dodala isto i posle dve nedelje ja opet ništa nisam imala, a krenule su da se prave grudvice. Ja sam otišla kod drugog doktora i on je meni rekao da taj hijaluron mora da se probuši i da će da mi ubaci metakril. Kad mi je stavio, stavljao mi je odozgo, pa je istu liniju povlačio, metakril sam imala od 2009. godine, ja sam taj metakril imala do 2011. godine u decembru. Ja sam bila potpuno zadovoljna, nisam imala nijednu grudivicu, bila sam baš zadovoljna. Kada sam se vratila iz Amerike, ja sam želela da dopunim, u međuvremenu sam otkrila jednog hirurga, Dragana, otišla sam kod njega, pričala sam sa njim, on mi je rekao da treba da stavim biopolimer, sve je on meni objasnio, ali ja ne znam koliko čega imam. On uvek stavi mrvicu manje, a u slučaju da želite više, lakše je dopuniti - ispričala je Zorannah. 

I dok je Zorana ispričala zadovoljavajuću priču, imamo i nezadovoljnu pacijentkinju, koja je odlučila da silikonski i sintetički materijal izvadi iz usana, a u pitanju je Dalila Dragojević, inače rijaliti učesnica ,,Parova" i ,,Zadruge". Dalila je otišla kod doktorke Kristine Davidović kako bi izvadila biopolimer i tom prilikom podelila sa pratiocima svoje utiske kao i ceo proces. 

- Ja odlazim da izvadim sve šta imam u usnama, taj bipolimer, ne znam koliko sam pričala, ali sve ću pokazati. Biopolimer, doktori kažu da je to žargonsko izražavanje, to je sintetički materijal, koji nije rastvorim, on se veže za tkivo, nije nešto što može da bude lepo, ljudi su birali, tako doktori kažu, biopolimer, jer ga plate jeftinije, a duže traje, ja kada sam radila, samo je biopolimer postojao, hijaluron se tek kasnije pojavio. Ja kada sam uradila biopolimer, uradila sam jedan kubik, doktorka mi je stavila u gornjoj usni. Ja sam imala želju da promenim usne, uradi ona meni to, super je to bilo kada sam ja uradila, bile su malo punije usne, baš sam bila zadovoljna, međutim, kako to krenete da radite, i uvek vam fali i sve više i više, ja nisam išla kod te doktorke, nema razloga, onda se pojavila moja doktorka Kristina, ona je moja doktorka već godinama, nekako smo se našle i kad god meni nešto treba, tu je. Kada sam otišla prvi put, ona je meni rekla da radimo hijaluron, ja sam joj rekla da imam biopolimer, ona je meni preporučila da izvadim biopolimer, ja sam se plašila da ga izvadim, pa sam rekla da ostane sada on u usnama, a kasnije da ga izvadimo. Meni ni sada usne nisu ružne, ali ima tih grudvica koje ja osetim. Godine su prolazile, ja sam radila taj hijaluron i to je tako bilo. Do jednog trenutka, dok ja nisam počela da primećujem da se biopolimer sve više i više odstranjuje od hijalurona i prebacuje u levi deo usne. Ne mora da znači da će nastaviti, nema ga puno, ali ja neću da rizikujem, neću više da radim, moje usne su bile prelepe i bez toga, nisam neko ko je imala tanke usne i znam tad u školi kada sam bila, kada stavim sjaj, u to vreme su me svi pitali da li sam radila usne - ispričala je Dalila pred operaciju. 

 

 

Estetika lica je važna, a negovane i lepo oblikovane usne mogu doprineti tome da se osoba oseća bolje i izgleda svežije. Međutim, kada dođe do izbora materijala, nemojte praviti kompromise, zdravlje je na prvom mestu, a nekada jeftinija varijanta može prouzrokovati troškove kojih pre intervencije niste svesni. Ono što je takođe bitno napomenuti jeste da uklanjanje hirurškim putem biopolimera zna da košta i preko 500 evra na privatnim klinika.

Zato birajte pametno i uživajte u lepoti svojih usana, jer estetska medicina upravo tome i služi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading