HLEB JE DOBAR ZA ZDRAVLJE! Samo ova vrsta spušta pritisak i šećer

Autor:

Lifestyle

22.07.2021

08:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novo istraživanje objavljeno u "Žurnalu ishrane" utvrdilo je da tri porcije celih žitarica dnevno smanjuju rizik od bolesti srca.

RepublikaFoto: pixabay.com

Unošenje celih žitarica kod učesnika je smanjilo šećer u krvi, krvni pritisak ali i obim struka, prenose američki mediji. Oni koji su jeli manje od jedne porcije dnevno nisu imali bitnih promena u rezultatima.

Učesnika je bilo više od 3.000, i prosečna starost bila je 50 godina. Njihove navike u ishrani i zdravlje praćeni su tokom 18 godina.

Učesnici koji su jeli tri porcije celih žitarica dnevno nisu se toliko gojili, i šećer i pritisak bili su im niži bez većih "skokova", što znači da su bili u manjem riziku od bolesti kardiovaskularnog sistema.

"Kada se zrna žitarica rafinišu, uklanjaju se opna i drugi delovi koji sadrže važne nutrijente. Ono što ostaje uglavnom sadrži ugljene hidrate i male količine vitamina i minerala", objasnila je dr Meri-Džon Ladi sa Univerziteta Ohajo.

"Vlakna u celim žitaricama kontrolišu šećer i holesterol i podstiču dobro varenje. Kombinacija vlakana i vitamina B, E i minerala štiti organizam od upala i smanjuje rizik od bolesti srca, visokog pritiska, moždanog udara i gojaznosti", rekla je ona.

Odličan način da unesete više celih, odnosno integralnih žitarica, je da jedete tri porcije dnevno. Jednom porcijom se smatra malo parče hleba, ili pola šolje skuvane žitarice ili proizvoda od nje, kao što su integralna testenina ili ovas.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading