PARADAJZ JEDITE 3 PUTA DNEVNO, A KORISTITE SAMO JEDNU VRSTU SOLI! Imunolog otkrio greške koje nas koštaju zdravlja

Autor:

Lifestyle

10.07.2021

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Paradajz je važan izvor kalijuma koji gubimo po vrućini, a neće nam ga svaka vrsta soli nadomestiti. Pročitajte savete!

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Dr Borislav Kamenov

Imunolog prof. dr Borislav Kamenov rekao je u Jutarnjem programu da je veliki problem tokom vrelih dana i neadekvatne ishrane manjak kalijuma. Ovaj mineral čak je važniji od vitamina trenutno, i njegov deficit se može nadoknaditi jednostavnom izmenom u ishrani, koja Srbima "teško pada", rekao je on.

"Mi možemo promenom hrane da dosta toga pokvarimo u svom organizmu. Povrće je izuzetno važno naročito po vrućini, kada prete sunčanice i toplotni udar, gubi se iz organizma mnogo soli ali i kalijum, njega ima samo u ćeliji. Van ćelije ima 30 odsto manje kalijuma. I mi kada radimo laboratoriju, pogledamo serum, kao sve je OK, a imamo ozbiljan deficit kalijuma. So koju koristimo ga nema toliko, ili morsku ili kalijumovu moramo da uzimamo", upozorio je on.

Dobar izvor kalijuma su dve namirnice koje često imamo na stolu u Srbiji.

"Paradajz je apsolutno odličan da se nadomesti kalijum, pojedite nekoliko paradajza u toku dana, rasporedite, pa ujutru, u podne i uveče slobodno pojedite po jedan. Deficit kalijuma je mnogo rasprostranjeniji nego što se misli", rekao je on.

RepublikaFoto: pixabay.com

Druga namirnica je banana, ali ona sadrži šećer zbog čega se ne savetuje ljudima koji imaju metaboličke poremećaje. Za koju god namirnicu da se odlučite, unesite je ujutru, podvukao je on.

- Ćelije se najbolje hrane ujutru, to je istina, zato je doručak najvažniji obrok. Ali gledajte vi naše navike. Kažu ljudi, sve mogu da dodam ishrani, ali samo ne uz doručak. Navikli smo na neke kobasice, salame i paštete. Pa kažete nekome da pojede povrće za doručak, i svima to teško padne - rekao je on i dodao:

"Dobra je i lubenica, svako voće i povrće je dobro, najgore je sada jesti masnu, tešku hranu. Opteretite stomak i svu krv usmerite u stomak, umesto da vam rashlađuje glavu. Moramo se zaštititi od vrućine, unositi minerale koji su važniji sada od vitamina. Kada se znojite, znoj isparava i hladi vas, ali gubite minerale i onda ste izloženi problemima kao što su toplotni udar i sunčanica", rekao je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading