DEVOJKA (20) POPILA PROTEIN PA IMALA SRČANI UDAR: Profesor Ilić objasnio zašto i kada su ovi suplementi opasni

Autor:

Lifestyle

13.06.2021

08:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suplementi proteina su svuda oko nas, kako se pravilno uzimaju i mogu li biti štetni po zdravlje? I da li su nam uopšte neophodni?

RepublikaFoto: K1/printscreen
Dr Vladimir Ilić

Profesor sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje dr Vladimir Ilić pričao je na K1 o opasnostima suplemenata kao što su proteini, koje ljudi uzimaju "šakom i kapom".

Nedavno je svet obišla vest o Britni Portiljo (20), OnlyFans zvezdi koja je popila vej (whey) protein i doživela infarkt.

"Nauka kritički gleda na sve pojave oko nas, pa dovodimo ponekad u vezu i konzumiranja preparata i povećanja rizika od nastanka bolesti. One mogu biti akutne ili hronične, ovde se sumnja da je zbog vej proteina došlo do jedne vrste srčanog udara, koja dalje može dovesti do smrti", rekao je on.

"Više studija postoji na tu temu, upravo veza između vej proteina i srca, ali za sada nemamo jasan dokaz da do toga može doći ukoliko je preparat proveren i u njemu je zaista ono što piše da jeste. Ako postoji prisustvo anabolika, e onda se rizik može prepisati tom preparatu. Dok se ne zna tačno šta je unutra, ne možemo ništa da tvrdimo, ali vej protein, koji se dobija preradom sira i unosi se i svakodnevnom ishranom, sam po sebi ne nosi rizik infarkta miokarda", precizirao je Ilić.

"Vej protein se nalazi i u surutki, pa od nje ne dobijamo probleme sa srcem", rekao je on.

Suplementi, proteini, mnogi drugi preparati, da li su opasni za srce?

"Ako se koriste preparati kao kreatin, kazein, vej protein, ili neki multivitamini, u preporučenim dozama, nema rizika po zdravlje. Ali ne treba ih koristiti iznad tih doza. Oni sadrže i azot koji opterećuje organizam, on se mora izbaciti a to jetru i bubrege nepotrebno opterećuje. Kontinuirani veći unos, povećava rizik od pojave kiselih jedinjenja koja mogu ugroziti organizam. Postoji lista dozvoljenih supstanci, i strogo zabranjenih. Ono što je na zelenoj listi, nije opasno ni za sportiste ni za rekreativce, ali ako se koristi u preporučenoj dozi", rekao je on.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading