DECA NE ZNAJU ŠTA JE JABUKA, NISU NI PROBALI BANANU! Sve više mališana ima šećer, visok pritisak a ovaj uzrast je NAJKRITIČNIJI

Autor:

Lifestyle

19.06.2021

14:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktorka o ishrani dece - "posledice nepravilne ishrane nosiće do kraja života"!

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Dr Jelena Gudelj Rakić

Jedno istraživanje sprovedeno u Britaniji pokazalo je zabrinjavajuće rezultate kada je u pitanju ishrana dece. Kakva je situacija u Srbiji, kako se naša deca hrane i imaju li zdravstvene probleme kao što su gojaznost, dijabetes pa čak i visok pritisak, otkrila je dr Jelena Gudelj Rakić, načelnica Centra za promociju zdravlja Instituta "Batut".

Mali Britanci u zapanjujućem procentu nisu probali jabuku i ne znaju šta je banana, niti odakle dolazi. Kako tu "stoje" srpska deca?

- Kod nas je kultura ishrane drugačija, mi provodimo vreme sa svojom decom i ona u zajedničkim obrocima mogu mnogo toga da nauče o tome šta treba, šta ne treba jesti. Poslednji podaci istraživanja o školskoj deci iz 2018. pokazuju da oko šest odsto dece od 11 do 15 godina gojazno, a prekomerno ugojeno oko 20 odsto. To je svakako veliki broj, poslednje istraživanje zdravlja stanovništva urađeno godinu dana kasnije, koje je obuhvatilo i decu od pet do 19 godina, kaže da je taj procenat u ovoj širokoj uzrastnoj grupi oko 13 odsto - rekla je ona i objasnila koja je najugroženija grupa.

"Međutim, najveći je procenat kod dece predškolskog uzrasta, oko 20 odsto, to su podaci koji upozoravaju. Prekomerno uhranjeno ili gojazno dete vrlo često ostaje takvo ili se dalje goji u odraslom dobu. Raste broj dece sa problemima kao što su visok pritisak, povišene masnoće u krvi ili dijabetes, i njihovi pridruženi zdravstveni problemi, to kasnije donosi lošiji kvalitet života i kraći životni vek", rekla je ona.

RepublikaFoto: pixabay.com

Gde greše roditelji?

"Trebalo bi više da jedemo zajedno sa decom, tu postoje razna istraživanja koja govore da to zajedničko vreme obedovanja nosi mnogo više od pukog zadovoljavanja potrebe za energijom. Tada možemo da obratimo pažnju šta se sa decom dešava, da im ličnim primerom pokažemo šta treba, a šta ne treba jesti. Možemo da razgovaramo o drugim važnim stvarima koje se tiču cele porodice, a naročito dece. To daje mnogo veću dobit od samog postavljanja stola, gde kažemo detetu sad ti jedi brokoli, a mi jedemo nešto drugo", rekla je dr Gudelj Rakić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading