MOŽETE ZAVRŠITI KOD HIRURGA: Ukoliko radite OVU stvar nakon što vas ujede komarac, pravite OZBILJNU GREŠKU!

Autor: Republika

Lifestyle

09.06.2021

17:24

Sa dolaskom toplog vremena stigli su i komarci, a dok ne počne masovno zaprašivanje, ne ostaje nam ništa drugo nego da se mackamo sredstvima protiv insekata ili, pak, da se češemo.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovo drugo, kažu lekari, poslednje je što bi trabalo da radimo.

- Ako se češemo na mestu ujeda, rizik od infekcije se povećava, naročito tokom leta i vrućina. Odnosno, umesto običnog crvenila i manjeg otoka dobićete zagnojenu kožu i potencijalno mnogo veći problem. U zavisnosti od toga kakvo je vaše zdravstveno stanje i imunološki sistem, infekcija može da dovede do apscesa koji će zahtevati hiruršku intervenciju - objašanjavaju sa britanskog instituta za kožne bolesti.

Osim toga, češanje mesta ujeda može da dovede do alergijske reakcije. Takođe, povreda na ovom delu kože može da prouzrokuje oticanje.

- Češemo mesto ujeda, rana počinje da krvari, oslobađaju se određene biološki aktivne supstance koje će imati za cilj da zaustave krvarenje. Sve to pokreće još jedan niza biohemijskih reakcija koje mogu da dovedu do stvaranja otoka - kažu lekari, prenosi Mondo.

Ono o čemu malo ko razmišlja jeste da komarci mogu da prenose infekcije, pa ako temperatura poraste nakon ujeda insekata, treba se obratiti lekaru.

Komentari (0)

Loading