DEČAK UMRO OD ENERGETSKOG PIĆA! Zastrašujuća tragedija, porodica trinaestogodišnjaka zavijena u crno, HITNO REAGOVALO Ministarstvo zdravlja!

Autor:

Lifestyle

08.06.2021

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo zdravlja Hrvatske zabraniće prodaju energetskih pića maloletnicima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Ovo je usledilo nakon smrti 13-godišnjeg dečaka iz Zagreba koji je preminuo pre nekoliko dana, nakon konzumiranja veće količine energetskog pića.

Ministar zdravstva Vili Beroš je, kako prenosi Index, pokrenuo formiranje radne grupe sa ciljem zabrane prodaje i konzumacije energetskih pića maloletnicama te druga zakonska ograničenja kojima bi se smanjila dostupnost energetskih pića maloletnicima. 

I iz Hrvatskog javnog zavoda saopštili su da je nužan dalji iskorak u smanjenju dostupnosti energetskih pića maloletnicima. Podsetili su na to da smrt 13-godišnjeg dečaka u KBC-u Zagreb lekari koji su ga lečili povezuju s kardiomiopatijom i prekomernim konzumiranjem energetskih pića. 

HZJZ je inače već sproveo analizu u kojem je najveći naglasak na pregledu praksi u drugim zemljama kada je u pitanju zabrana energetskih pića maloletnicima, a u njoj se spominje i istraživanje navika konzumiranja energetskih napitaka kod učenika osnovnih škola koji je provela Svetska zdravstvena organizacija 2018. godine. Posebno se napominje da kombinovanje energetskih pića s alkoholom dodatno povećava rizik. 

Što se tiče praksi u drugim zemljama, neke su potpuno zabranile energetska pića za decu, neke su ograničile količinu kofeina u energetskim pićima. Deo zemalja ne dopušta prodaju energetskih napitaka mlađima od 15 godina. 

RepublikaFoto: pixabay.com

Doktorka Lea Pollak za Dnevnik Nove TV objasnila je zašto su ta pića štetna za decu.

Najveći je problem, kaže Pollak, reklamiranje takvih pića.

- Te reklame se prikazuju kao crtaći i nešto što je prihvatljivo deci. Deca ne razumiju da je to opasno i da konzumiranjem tih napitaka mogu da dovedu u opasnost svoje zdravlje. Veliki je problem i kofein, šećer i meteosantin, budući da proizvođači ubacuju unutra i vitamine B grupe kako bi mogli na te proizvode da stave zdravstvene tvrdnje - pojašnjava Pollak.

Istakla je i da je važno edukovati roditelje o štetnosti energetskih napitaka na dečji organizam.

Roditelji moraju da znaju da konzumacija energetskih napitaka zbog količine kofeina, koji je dopušten maksimalno tri grama po kilogramu telesne mase deteta, može kobno da utiče na organizam deteta, budući da kofein na neki način podiže organizam deteta, a taurini, koji se nalaze u takvim pićima, jako brzo spuštaju svu energiju i i dovode do kolapsa - zaključila je dr. Lea Pollak.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading