NAUKA DOŠLA DO NOVOG OTKRIĆA: Sunčanje ublažava rizik od smrti kod korona virusa

Autor: Republika

Lifestyle

09.04.2021

08:33

Sunčanje bi moglo da smanji rizik od smrti od Kovida, prema novom istraživanju.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naučnici kažu da uzrokuje da koža oslobađa hemikaliju koja ublažava simptome, a fenomen takođe prigušuje upale.

Dr Ričard Veler, sa Univerziteta u Edinburgu, rekao je za studiju: „Još uvek imamo toliko toga što ne razumemo u vezi sa kovid-19, što je rezultiralo toliko smrtnim slučajevima širom sveta.

"Ovi rani rezultati otvaraju izloženost sunčevoj svetlosti kao jedan od načina za potencijalno smanjenje rizika od smrti."

Nalazi su zasnovani na ljudima koji žive u Engleskoj, Italiji i SAD-u.

Studija je otkrila da su regioni u SAD-u sa najvišim nivoom UV zraka - koji čine 95 odsto sunčeve ultraljubičaste svetlosti - imali manje smrtnih slučajeva od Kovida.

Pregledali su podatke od januara do aprila 2020. u 2.474 okruga. Analiza je ponovljena u Engleskoj i Italiji sa istim rezultatima.

Na sunčanim područjima stopa smrtnosti od koronavirusa pala je i nalazi bi mogli delovati kao jednostavna javnozdravstvena intervencija, kažu iz škotskog tima.
Koautor profesor Kris Diben, predsedavajući zdravstvene geografije u Edinburgu, rekao je: „Veza između smrtnosti Kovid-19, sezone i geografske širine bila je prilično zapanjujuća.

"Ovde nudimo alternativno objašnjenje za ovaj fenomen.“
Istraživači su uzeli u obzir faktore za koje je poznato da su povezani sa povećanom izloženošću virusu i rizikom od smrti.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

To je uključivalo starost, etničku pripadnost, socioekonomski status, gustinu naseljenosti, zagađenje vazduha, temperaturu i nivo zaraze u lokalnim oblastima.

Smanjenje broja smrtnih slučajeva nije se moglo objasniti višim nivoima vitamina D. Uključena su samo područja sa nedovoljnim nivoom UVB da bi ga proizvela u telu.

Profesor Diben i kolege kažu da izlaganje sunčevoj svetlosti takođe uzrokuje da koža oslobađa azotni oksid, što bi moglo biti objašnjenje.

Naučnici kažu da može smanjiti sposobnost replikacije virusa - kao što je pokazano u laboratorijskim eksperimentima.
Prethodna istraživanja iz iste grupe pokazala su da sunčeva svetlost takođe poboljšava kardiovaskularno zdravlje.

Smanjuje krvni pritisak - štiteći od srčanog udara. Kardiovaskularne bolesti su poznate komplikacije iz Kovid-19.
Takođe su otkrili da ublažava ekcem ispuštanjem azotnog oksida u krvotok.

Hemikalija aktivira specijalizovane imunske ćelije nazvane regulatorne T ćelije koje zaustavljaju upalu.

Najnovija studija objavljena u British Journal of Dermatologi, može dovesti do potencijalnih Kovid tretmana, dodali su istraživači.

Komentari (0)

Loading