(RECEPTI) OVO SU 3 PRIRODNA LEKA SA SREMUŠEM: Uzimajte po jednu kašiku dnevno i zašitite se maksimalno od svih bolesti!

Autor: Republika

Lifestyle

07.04.2021

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada se pročulo da je delotvoran u zaštiti od koronavirusa, sremuš je postao najtraženija biljka u Srbiji, a sada su otkriveni i recepti za narodne lekove sa njim u sastavu...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sremuš je divlja biljka koja raste u šumama i bere se najviše u aprilu mesecu, a njegovo lekovito dejstvo zbog bogatstva vitamina C, vredne minerale, etarska ulja, soli, karotin, belančevine, masti i alicin, piše Lovesensa.

Koristi se u svrhu detoksikacije organizma, naročito za čišćenje krvi i creva, ali i za jačanje imuniteta. Priroda nam je podarila sremuš u proleće kako bismo imali lek koji čisti telo od toksina koji su se nagomilali u organizmu tokom zime.

Od sremuša možemo pripremati razna jela, čorbe, supe, pite, hlebove, salate, ali možemo napraviti i prirodne lekove koje možemo čuvati u domu i kada prođe proleće i period sremuša, piše Lovesensa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sremuš i maslinovo ulje

Operite sremuš i ostavite da se skroz osuši, a zatim ga iseckajte na sitno (možete ga samleti u blendru, ali nemojte skroz da ga ispasirate). Sremuš ubacite u teglu od 250 ml hladno ceđenog maslinovog ulja, a po elji dodajte himalajsku so. Možete koristiti ovu smesu kao dodatak kuvanim jelima ili kao preliv za salatu. Osim što je ukusna, imaćete savršenu dnevnu dozu vitamina C.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Med od sremuša

U blenderu oko 300g sremuša sameljite i dodajte u 1 kilogram meda. Med od sremuša konzumirajte dvenom kašikom jednom dnevno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tinktura od sremuša

Potrebno Vam je 250 grama lukovice sremuša i jedan litar komove rakije.

Nakon što sremuš dobro izgnječite u drvenoj posudi, usitnjene lukovice ubacite u staklenu flašu od 2 litra, a zatim prelijte litrom komove rakije. Flaša sa komovom rakijom i sremušom se ostavi na 2 nedelje na tamnom mestu, uz svakodnevno mućkanje i na sobnoj temperaturi, piše Lovesensa.

Nakon 2 nedelje, potrebno je da procedite sremuš kroz gazu od 2 sloja u novu staklenu flašu i čuvate u frižideru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading