NEMOJTE DA PIJETE PRVU JUTARNJU KAFU PRE 9 SATI UJUTRU: Postoje 4 vrlo bitna ZDRAVSTVENA RAZLOGA i uopšte nije NAIVNO

Autor: Republika.rs

Lifestyle

08.04.2021

15:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Donosimo vam četiri razloga zbog kojih prvu jutarnju kafu morate odložiti

Foto: pixabay.com
Jutarnja kafa nikako pre 9 sati!

Savršeno vreme za prvu jutarnju kafu je između 9.30 i 11.30 sati, potvrdilo je poslednje istraživanje britanskih naučnika i lekara. Naime, ukoliko konzumiramo kafu čim se probudimo, naše telo može reagovati potpuno suprtono našim očekivanjima. Osim toga, tom pogrešnom navikom možemo trajno ugroziti naše zdravlje i narušiti imuni sistem.


Donosimo vam četiri razloga zbog kojih prvu jutarnju kafu morate odložiti za period posle 9.30 časova.

1. Možete biti više pospani

Iako je kafa napitak pun kofeina, ukoliko šoljicu ovog napitka popijete čim se probudite, ona može imati potpuno suprotno dejstvo. Kofein udvostručuje nivo hormona stresa i može dovesti do problema sa spavanjem, što rezultira umorom. Ako dan započnete šoljicom kafe sa puno šećera, ubrzo nakon ispijanja kafe biste mogli da osećate umor i pospanost. To se događa jer naše telo proizvodi insulin kako bi nadoknadio šećer, uzrokujući pad nivoa glukoze u krvi, što rezultira nedostatkom energije.

2. Možete isušiti svoju kožu

S obzirom na to da kafa utiče na creva, što može izazvati proliv, ona dehidrira telo zbog čega toksini teže izlaze iz tela kroz kožu. To zauzvrat isušuje kožu i čini je ranjivijom na razne probleme, poput preuranjenih bora.

Foto: pixabay.com

3. Kafa može pojačati anksioznost

Ujutro nakon buđenja nivo hormona stresa obično je najviša. Budući da je kofein stimulans, može podstaći nervozu, a kod nekih ljudi može pojačati anksioznost.

4. Kafa može povećati nivo šećera u krvi

Jutarnja šoljica kafe otežava ćelijama regulaciju šećera u krvi, što može dovesti do raznih bolesti. Visok šećer u krvi, pak, može dovesti do gojaznosti i povećati rizik od kožnih infekcija.

 

 

Komentari (1)

Loading
Ime korisnika može imati u seb

09.04.2021 12:59

То време које препоручујете није јутро, па не може бити јутарња кафа.