RUSKI KARDIOLOG RAZBIJA MIT DA LI JE MOGUĆE ČIŠĆENJE KRVNIH SUDOVA: Kako sprečiti i lečiti arteriosklerozu?

Autor:

Lifestyle

08.04.2021

07:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čitava industrija raznih magičnih preparata i mnoštvo mitova razvilo se oko takozvanog čišćenja krvnih sudova.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Foto: Ilustracija

Međutim, njih nije tako lako očistiti. Holesterolskim plakovima i naslagama kalcijuma bile su potrebne godine da se natalože na zidovima vaših krvnih sudova, pa nije realno očekivati da nestanu preko noći.

- Nažalost, nemoguće je ukloniti naslage holesterola koje su se već stvorile. Lekovi i postupci koji se nude za rešavanje ovog problema nemaju dokazanu kliničku efikasnost, a isto se odnosi i na alternativne metode. Kod arterioskleroze, kada se sudovi suze za manje od 50 odsto i postoji rizik od stvaranja tromba, srčanog ili moždanog udara, lekar propisuje terapiju lekovima. Međutim, oni ne uklanjaju naslage, već ih zaptivaju, povećavajući tako lumen krvnog suda. Zbog toga je jedini način za zdravlje krvnih sudova ne dozvoliti naslagama da se naprave i pridržavati se jednostavnih preporuka za prevenciju arterioskleroze - kaže ruski kardiolog dr Ana Nikolajevna Koteljnikova.

MEDITERANSKA DIJETA

Doktorka objašnjava da je važno ne samo da se pravilno hranite već i da održavate funkcionalno stanje kardiovaskularnog sistema i ravnotežu između dobrog i lošeg holesterola. Jednom godišnje preporučuje se da napravite poseban test krvi, lipidni profil, da biste utvrdili da li postoji porast nivoa ukupnog holesterola ili njegovih frakcija. Tako je moguće blagovremeno shvatiti da li je sve u redu s metabolizmom lipida ili mu je potrebna korekcija lekova.

Saveti dr Ane Nikolajevne Koteljnikove za zdrave krvne sudove

* Svakodnevno uzimajte dodatne suplemente omega-3 masnih kiselina jer ih telo ne proizvodi samostalno. Omega-3 su osnova, ne samo za jake i čiste krvne sudove već i za mozak. Prosečnoj odrasloj osobi se preporučuje 250 miligrama omega-3 dnevno tokom celog života. Umesto suplemenata, bacite se na morske plodove, a salate začinjavajte hladno ceđenim lanenim uljem.
* Vitamin K3 sprečava ispiranje kalcijuma iz kostiju i taloženje na zidu krvnih sudova. Najviše ga ima u siru i fermentisanim mlečnim proizvodima. Vitamin D i C i koenzim K10 takođe su izuzetno važni za krvne sudove.
* Rešite se loših navika i spavajte oko osam sati u prijatnom okruženju, bez svetla i tehničkih uređaja. Pijte oko litar i po čiste filtrirane ili flaširane vodu tokom dana. Dozvoljena količina alkohola dnevno, koja ne šteti vašem srcu i krvnim sudovima, jeste čaša dobrog kvalitetnog crvenog vina.

- Holesterol dobijamo iz dva glavna izvora. Većinu holesterola, oko gram dnevno, proizvodi naša jetra, i to je dovoljno. Drugi deo dobijamo direktno iz hrane. Izbegavajte hranu s visokim nivoom holesterola, kao što su svinjska mast, masno meso, iznutrice, punomasno mleko i mlečni proizvodi i žumance. To ne znači da se morate potpuno odreći proteina i masti životinjskog porekla. Na meniju bi trebalo da dominiraju povrće i voće, složeni ugljeni hidrati i vlakna žitarica. Mediteranska dijeta se uvek preporučuje. Citrusi se odlično bore protiv masti i holesterola. Pektin je rastvorljivo vlakno koje se nalazi samo u citrusnom voću, ali ga nema u soku. Važno je kontrolisati nivo šećera, a čokoladice i grickalice bolje je zameniti slatkišima od sušenog voća i orašastih plodova. Način kuvanja takođe igra važnu ulogu. Ako baš morate da pržite, radite to na maslinovom ulju - savetuje Koteljnikova.

IZLEČITE PARADENTOZU

Doktorka upozorava da u prodavnici obratite pažnju na etikete i pokušate da izbegnete proizvode koji sadrže delimično hidrogenizovane masti. Pratite smernice SZO i posvetite najmanje 150 minuta nedeljno nekoj fizičkoj aktivnosti.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

- Vežbajući, trenirate srce, telo se detoksikuje, a krvni sudovi ojačavaju. Pacijenti s kardiovaskularnim bolestima u saradnji s lekarom treba da izaberu dozvoljen nivo fizičke aktivnosti i njegovu optimalnu opciju. Primarna prevencija takođe uključuje posetu kardiologu jednom godišnje, čak i ako nema nikakvih tegoba. Imajte u vidu da je dokazano da su osobe koje boluju od paradentoze, dijabetesa i gojaznosti sklonije arteriosklerozi, pa se ozbiljno pozabavite zdravljem ako pripadate nekoj od rizičnih grupa - kaže Koteljnikova.

Ona ističe značaj pravilno regulisanog krvnog pritiska. Apsolutna norma za krvni pritisak odrasle osobe jeste 120/80, ali su odstupanja moguća u zavisnosti od individualnih karakteristika organizma. Takođe, važno je da kontrolišite nivo kalcijuma i ravnotežu hranljivih sastojaka u organizmu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading