4 NAMIRNICE KOJE SU VAM ZABRANJENE AKO IMATE POVIŠEN HOLESTEROL! Dr Bjekić Macut otkriva kako da lečite ovaj poremaćaj

Autor:

Lifestyle

05.04.2021

06:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povišen nivo masnoća u krvi uglavnom se otkriva slučajno, na sistematskim pregledima. Ovaj metabolički poremećaj ne boli, niti upozorava osobu da se nešto dešava u organizmu.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Dr Jelica Bjekić Macut

Prvi simptomi povišenih masnoća u krvi uglavnom su kardiovaskularni problemi, kao što su srčani ili moždani udar.

Načelnica endokrinologije KBC Bežanijska Kosa doktorka Jelica Bjekić Macut kaže da reč holesterol nije opasna jer je u pitanju prirodni sastojak organizma – prirodni sterol.

Opasno je kad je holesterol povišen, kao jedan od faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih oboljenja. Vrlo je bitno razlikovati ukupni, loš LDL holesterol i dobar HDL holesterol. Kada procenjujemo stanje holesterola gledamo vrednost ukupnog i LDL holesterola".

Doktorka objašnjava da jetra stvara holesterol u organizmu, ali da postoji i drugi način stvaravanja holesterola – putem hrane.

- Na taj deo možemo dosta da utičemo vodeći računa o ishrani - kaže dr Bjekić Macut, dodajući da osobe koje imaju povišen holesterol treba da izbegavaju crveno meso, iznutrice, jaja i peciva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Na holesterol dosta možemo da utičemo vodeći računa o ishrani 

Povišen holesterol mora da se leči

Genetika i kod ovog, kao i kod drugih zdravstvenih problema, ima važnu ulogu.

- Imamo one sa familijarnom hiperholesterolemijom gde čitave familije imaju promene na genima koje dovode do povišenog holesterola. Imam pacijente, mlade devojke od 20 godina, mršave koje imaju povišen holesterol. Nisu one ni krive ni odgovorne za to, jednostavno genetika je odgovorna za to - naglašava dr Bjekić Macut.

Odgovorno ponašanje u slučaju porodične predispozicije ili povišenog holesterola podrazumeva primenu terapije.

"Mora se lečiti. Naši pacijenti dosta beže od lečenja. Nije lako ni sprovoditi dijetetske režime, a tu je i fizička aktivnost i postoji grupa lekova koji se zovu statini. Prema tim statinima, poslednjih godina, pacijenti su imali veliki otpor u smislu uništiće im jetru. To su zablude", navodi dr Bjekić Macut.

RepublikaFoto: pixabay.com
Fizička aktivnist je neophodna

Postoji nekoliko grupa pacijenata prema kriterijumima rizika koje su procenila evropska udruženja kardiologa, udruženja za aterosklerozu i druga udruženja.

Vrednosti na koje ćemo snižavati LDL holesterol zavise od toga koliko je grupa rizična. Ukoliko je grupa sa niskim rizikom, taj LDL holesterol treba da bude ispod 3,5, a ukoliko je grupa sa srednjim rizikom ispod 2,5, a ukoliko je sa veoma velikim rizikom čak treba da bude ispod 1,8 - precizirala je ona za RTS.

Stres može da bude važan faktor kao deo sveukupne situacije u kojoj se telo nalazi, kao i fizička neaktivnost.

Kada smo pod stresom, ne gledamo ni šta jedemo, pomenuli ste pekaru. Čovek kad je pod stresom, on se ne bavi sobom, svojim načinom života, zdravljem. Stres je čudo koliko loše utiče na organizam - zaključila je dr Bjekić Macut.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading