OPASNA NAVIKA SPAKOVANA U BOČICU! Oprezno sa kapima za nos, a evo i zašto!

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

01.04.2021

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada se prehladimo ili imamo alergijsku kijavicu, jedan od lekova koje koristimo jesu i kapi i sprejovi za brzo otpušavanje nosa.

RepublikaFoto: youtube.com/Mayo Clinic

Međutim, sve je veći broj osoba koje ne mogu slobodno da dišu bez svakodnevne upotrebe ovih preparata. Njihova dugotrajna upotreba može dovesti do ozbiljnih oboljenja sluznice nosa, a jedna od najgorih posledica zloupotrebe ove vrste lekova je razvoj arterijske hipertenzije.

Oni koji nigde ne idu bez bočice kapi za nos, uglavnom su upoznati sa štetnim dejstvima, ali ih i dalje koriste jer, kao i kod svake zavisnosti, ne mogu bez njihove upotrebe.

- Kada vam lekar propiše kapi ili sprej za zapušen nos, obavezno vam napomene da ga ne smete koristiti duže od pet dana. Isto će vam reći i apotekar jer se ovi medikamenti prodaju i bez lekarskog recepta. Tu preporuku nikako ne treba zanemarivati zato što, kao rezultat dugotrajne upotrebe vazokonstriktornih kapi za nos, dolazi do akumulacije leka u sluzokoži. A kada dejstvo prestane i koncentracija leka se smanji, dolazi do paralize vaskularnog zida, dok sluznica nabrekne i povećava zapreminu. Nosni prolazi se sužavaju i osobi postaje teško da diše. Dovoljno je ukapati par kapi u nozdrve da se oseti olakšanje. Tako se ulazi u začaran krug zavisnosti od ovih lekova - kaže dr Natalja Valova, ruski otorinolaringolog.

SNAGA VOLJE


Ona upozorava da se organizam brzo navikava na sastojke lekova za zapušen nos. Ako vam je, na primer, u početku bilo dovoljno da kapi koristite na 12 sati, što ih duže koristite, intervali potrebe za njima postajaće kraći. Zavisnost od vazokonstriktornih kapi i sprejova može trajati godinama, a oštećenje nosne sluznice izazvano hemijskim dejstvom vazokonstriktornih kapi najpre se leči jednostavnim prestankom korišćenja leka.

- Osoba se može sama rešiti ove vrste zavisnosti. Treba samo biti uporan i izdržati, ali neće biti lako. Za početak nemojte se zavaravati, smanjivati doze ili, umesto kapi za odrasle osobe, koristiti kapi za decu jer to neće pomoći. Jednostavno, izbacite kapi iz kuće i zaboravite na njih nekoliko dana. U mojoj praksi bilo je pacijenta koji su 10 godina svakodnevno koristili vazokonstriktorne kapi. Kada su odlučili da se reše zavisnosti, prestali su da ih koriste i nakon pet dana su normalno prodisali. Ipak, ako vam ovo ne uspe, obratite se svom lekaru - objašnjava dr Valova.


Ona dodaje da se za lečenje ovakvih stanja koriste lokalni glukokortikosteroidi. Takođe, dostupni su i koncentrovani fiziološki rastvori, koji vam mogu pomoći, ali više u psihološkom smislu jer je vaš nos navikao da u njega nešto ukapavate.

 

PRIRODNI NAČINI DA OTPUŠITE NOS

* Crni luk

Oljuštite glavicu crnog luka i presecite je napola. Prinesite polovinu glavice nozdrvama i pokušajte kroz nos da udišete njen miris narednih pet minuta. Ponovite po potrebi. Sok od luka koristi se i kao narodni lek protiv zapušenog nosa razblažen prokuvanom vodom u jednakoj količini. Ukapavajte u svaku nozdrvu po kap, četiri do pet puta dnevno

* Jabukovo sirće

Pomešajte dve kašičice jabukovog sirćeta sa šoljom tople vode i dodajte kašičicu meda. Pijte tri puta dnevno. Nakon tretmana jabukovim sirćetom, vaši disajni kanali će ponovo normalno funkcionisati

* Limun

Dve kašike limunovog soka pomešajte s pola kašičice crnog mlevenog bibera i vrlo malo soli. Nanesite smešu unutar nosnih šupljina. Dejstvo ćete osetiti nakon nekoliko minuta

* Paradajz

U šolju prirodno ceđenog soka paradajza dodajte kašiku pasiranog belog luka i kašičicu soli. Dobro promešajte i pijte ovaj napitak dva puta dnevno. Paradajz je savršen za otvaranje sinusa i blokiranih disajnih puteva

* Bosiljak

Uberite pet svežih listića bosiljka, sažvaćite ih dobro, pa progutajte. Raditi ovo ujutru pre doručka i uveče nakon večere. Takođe, inhalacija jakim čajem od bosiljka smanjiće otok nosne sluznice
* Aloja vera

Za pripremu kapi koristite donje mesnate listove, stare najmanje tri godine. Dobro ih operite, osušite, umotajte u tanku pamučnu tkaninu i ostavite u frižideru 12 sati. Zatim ih isecite na manje komade i pažljivo iscedite sok. Za pripremu kapi pomešajte sok aloje sa duplom količinom prokuvane vode. Ukapavajte po dve kapi u svaku nozdrvu tri puta dnevno.
* Cvekla

Aktivne supstance u cvekli smanjuju otok sluzokože. Sveže isceđeni sok cvekle ostavite u frižideru tri sata. Razblažite ga prokuvanom vodom u jednakim razmerama i ukapavajte u nozdrve, po tri kapi, nekoliko puta dnevno. Nakon sedam dana korišćenja kapi od cvekle nestaje zapušenost nosa

 

LASERSKA OPERACIJA


- Prilikom korišćenja vazokonstriktornih kapi aktiviraju se mehanizmi delovanja adrenalina na telo, povećava se broj otkucaja srca i raste krvni pritisak. Navikavanje na kapi se događa prilično brzo, za sedam do 10 dana. Ako se zavisnost već pojavila, specijalista će izvršiti pregled nosne šupljine, koristeći endoskopsku opremu. Ovo će pomoći da se identifikuju svi mogući uzroci poteškoća u nosnom disanju - objašnjava dr Valova.

Doktorka naglašava da određene predispozicije poput zakrivljenog nosnog septuma, hroničnih bolesti sinusa ili alergija dovode do toga da pacijent koristi vazokonstriktorne kapi duže vreme. Ako nikakav drugi tretman ne pomogne u odvikavanju od kapi i sprejova, pacijentu se savetuje operativni zahvat.

- Ne treba se plašiti operacije. Koristimo metode nežnog laserskog delovanja na krvne sudove, a postupak se izvodi pod endoskopskom kontrolom - dodaje dr Valova.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading