POJAČANO ZNOJENJE MOŽE BITI ZNAK OZBILJNE BOLESTI, PA I SRČANOG UDARA: Evo šta vam se događa u organizmu?

Autor:

Lifestyle

23.03.2021

13:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Znojenje je za vaše telo jednako važno kao i hrana. Uz pomoć nekoliko miliona znojnih žlezda (čiji rad reguliše središnji živčani sastav posredstvom perifernih živaca) telo se znoji kako bi regulisalo telesnu temperaturu, a to pak je životno važan mehanizam.

RepublikaFoto: freeimages.com
Foto: Ilustracija

Telo znojenjem gubi određenu količinu energije -  hladi se. To je naročito neophodno nakon napora ili izloženosti visokim temperaturama, čak i kod vrućice izazvane bolešću. Čovek putem pora na koži dnevno gubi od 0.5 do 0.7 litre tekućine i to ako se nalazi u rashlađenom prostoru, po vrućini naravno još mnogo više (i preko 2 i pol litre).

Da nema procesa znojenja, telesna bi temperatura porasla za nekoliko stepeni, što bi dugoročnije narušilo vitalne funkcije organizma.

Žlezde znojnice raspoređene su po celom telu i stvaraju više ili manje znoja, a najviše onde gde se žlezde nalaze u grupama: na dlanovima, ispod pazuha, na stopalima i temenu.

Uvređeno je mišljenje da je znojenje zdravo jer se tako iz tela odstranjuju toksini i štetni produkti metabolizma, no to je samo delomice tačno. Znoj sadrži i natrijum hlorid (kuhinjsku so) i malo nataloženih stvari poput mlečne kiseline i elektrolite (natrijum, kaliumj), a sve to je bitno za funkcioniranje našeg organizma

Ako se u prohladnoj sobi budite oznojeni, u svakom slučaju potražite savet lekara. Pretrage će utvrditi radi li se o nekoj infekciji, pa čak i tuberkulozi ili poremećaju izmene ili pak hiperfunkciji (pojačanom radu) žlezda znojnica.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Često su hronične upale povezane s lagano povišenom temperaturom, a ljudi to veoma često ignorišu. Povišenje temperature u večernjim satima primećuje se kao znojenje i to je dugo jedini simptom postojeće bolesti.

Isto tako mnogima je dovoljno da se tek malo uzbude pa da već budu okupani znojem. Takva emocionalna znojenja događaju se ljudima s nestabilnim vegetativnim sastavom.

Kod znojenja najvažnije je vođenje higijene (redovno tuširanje) i redovno menjanje veša (i ne samo zbog mirisa već i bakterija koje se razvijaju). Birajte odeću od prirodnih materijala kao što su pamuk, lan, prirodna viskoza.

Neugodan telesni miris možemo sprečiti upotrebom dezodoransa. A danas su prodavnice prepune i antiperspiranata, preparata koji smanjuju znojenje. Prednost im je što duže štite od neugodnih mirisa, no ometaju rad žlezda znojnica (sužavaju pore i začepljuju ih) i mogu izazvati alergijske reakcije, pa se ne preporučuje svakodnevna upotreba.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dobra metoda za neutralizaciju mirisa znoja je soda bikarbona koja vrlo dobro upija znoj i istovremeno neutralizuje i nekoliko vrsta bakterija koje stvaraju neugodan miris. Soda bikarbona se nanosi na područje pazuha.

U smanjenju prekomernog znojenja pomoći može čaj od kadulje (kao i tablete na bazi kadulje). Pijte mesec dana po šoljicu čaja ujutro nakon buđenja i navečer pre spavanja.

U slučaju jakog znojenja nekima pomogne i iontoforeza - vodena kupka kroz koju se pušta istosmerna struja niske jakosti, a ako ni to ne uspe postoji i hirurško odstranjivanje žlezda znojnica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading