ČAJ I LIMUN ŠTETE ZDRAVLJU? Ako imate ovaj problem, pogoršaće ga, naročito kod žena!

Autor: Prva, Republika

Lifestyle

20.01.2021

03:25

Dame, obratite pažnju - ove namirnice mogu da naprave problem koji utiče na ceo organizam!

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako imate previše aktivnu bešiku ili vas muči inkontinencija, hrana i piće mogu da pogoršaju to stanje.

Jedno istraživanje sprovedeno u Americi pokazalo je da čak 40 odsto žena ima previše aktivnu bešiku, dok taj problem pogađa samo oko 25 odsto muškaraca.

Ovaj problem ne odnosi se samo na to koliko često ćete morati da idete u toalet. Žene čija je bešika previše aktivna često se žale i na funkcionisanje stvari u spavaćoj sobi, a ovaj čest problem može delovati i na mentalno zdravlje.

Hrana i piće utiču na bešiku više nego što mislimo. Postoje navike i namirnice koje bi trebalo izbaciti, a neke od njih su inače zdrave!

Voće

Čak i zdravo voće, limun, pomorandža, ananas i drugi citrusi, mogu da iritiraju bešiku. Kiselina u njima može da nadraži zidove urinarnog trakta.

Paradajz

Inače bogat antioksidantima i drugim zdravim nutrijentima, paradajz takođe sadrži kiselinu zbog čega može da smeta osobama sa osetljivom bešikom.

Čaj

Znate da je kafa diuretik, što znači da će sama po sebi povećati učestalost odlaska u toalet, ali postoji i drugi problem - kofein može da stimuliše glatke mišiće bešike. A kofein sadrže i mnogi čajevi koje inače pijemo misleći da su zdravi. Birajte verzije bez kofeina ako imate problem s bešikom.

Gazirana pića

Često sadrže kofein, ali i sama činjenica da su gazirana može uticati na bešiku. Tačan uzrok ovoga nauka još uvek nije utvrdila, ali je jedno veliko istraživanje pokazalo da su žene koje su patile od inkontinencije (a da nisu imale zdravstvene probleme koje bi je izazvale), bile pod većim rizikom ako često piju gazirano, puše ili su gojazne.

Komentari (0)

Loading