PRESTANITE OVO DA RADITE, MOŽE BITI OPASNO! Evo zašto nikada ne bismo trebali da PODGREVAMO SPANAĆ!
Ovo je korisno da znate!
Foto: pixabay.comSpanać spada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok nivo nitrata, koje resorbuje iz zemlje preko korena. Kada spanać odstoji, posebno ako je termički obrađen, količina nitrata se povećava, a oni se u kuvanom spanaću procesom vrenja pretvaraju u nitrite.
- Oni su opasni jer se u organizmu spajaju s aminima i stvaraju visoko kancerogene spojeve koje nazivamo nitrozoaminima - objasnila je nutricionista Dagmar von Kram.
Foto: pixabay.comAko samo kratko podgrejete spanać neposredno pre konzumiranja, ne morate da se brinete, rekla je Von Kram, upozorivši da se to ne odnosi na sasvim malu decu, kod koje u najekstremnijem slučaju posledica može biti gušenje.
Ostaci kuvanog spanaća ne smeju se čuvati na sobnoj temperaturi. Odmah ih treba staviti u frižider. Neposredno pre konzumiranja samo ga nakratko podgrejte. Zapravo je najbolje pripremiti samo onoliko spanaća koliko se može pojesti za jedan obrok, savetuje ona.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.

Komentari (0)