OBRATITE PAŽNJU NA OČI: I ovo mogu da budu simptomi KORONE!

Autor: Republika

Lifestyle

14.12.2020

18:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Sa porastom broja inficiranih virusom korona, lekari sve češće uočavaju nove simptome koji ukazuju da je pacijent zaražen, pa se tako ispostavilo da ovu zaraznu bolest prate i konjunktivitis i druge oftalmološke smetnje.

Foto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Doktorka Dijana Risimić, zamenica direktora Očne klinike Kliničkog centra Srbije, kaže da oftalmološke manifestacije kovida 19 nisu česte, ali da kada se jave mogu da budu vrlo ozbiljne:

- Još nije dovoljno poznato koje promene na oku ovaj novi soj virusa korona može da uzrokuje. Zasad je primećeno da SARS KoV-2 najčešće dovodi do virusnog konjunktivitisa, koji se javlja uglavnom rano, na samom početku bolesti i manifestuje se crvenilom, suzenjem i osećajem stranog tela u oku. Upala konjunktive oka može da bude i prvi znak infekcije, ali može da se javi i kasno, tek 13. dana bolesti. Od drugih simptoma na oku koji se javljaju kod inficiranih koronom su i pojava suvoće očiju, povećana osetljivost na svetlost, suzenje, zamagljen vid, oticanje kapaka i pojačana sekrecija.

Foto: Photo by Amanda Dalbjörn on Unsplash
Foto: Ilustracija

Lista simptoma koje kovid može da uzrokuje, kada je o očima reč je prilično podugačka.

- Iako dosta retko, prijavljeni su i neuro-oftalmološki poremećaji poput duplih slika, paralize očnih mišića i nevoljnih pokreta očiju - kaže dr Risimić.

- Takođe, kovid 19 može usled jakog zapaljenskog odgovora organizma i zgrušavanja krvi da dovede i do vaskularnih oboljenja oka. Tako da je zabležena i pojava krvarenja na očnom dnu, ali i zapaljenja krvnih sudova oka i tromboembolija krvnih sudova mrežnjače.

Zašto korona, osim pluća, bubrega i srca pogađa i oči doktorka Risimić objašnjava:

- SARS-KoV-2 je deo porodice beta-koronavirusa i može da utiče na promenu ACE2 receptora u ljudskom telu. Ovih receptora osim u plućima, srcu, bubrezima i tkivu creva ima i u očnom tkivu. Postojanje ACE2 u rožnjači omogućava virusu korona da prođe očnu površinu i širi se u druge delove tela, bilo putem krvi ili nervnim putem. Postojanje očnih simptoma i mogućnost prenošenja infekcije kovida 19 putem kapljica predstavlja opasnost kako za pacijente, tako i za medicinsko osoblje, pa je veoma važno usvajanje preventivnih mera za individualnu zaštitu očiju i rano prepoznavanje očnih simptoma kod pacijenata sa sumnjom na ovo oboljenje.

Komentari (2)

Loading
Dada

14.12.2020 21:13

Najbolja zaštita za narod su maska + vizir. A za medicinsko osoblje skafander.