SUVO VOĆE NIJE DOBRO ZA ZDRAVLJE? Iz OVOG razloga ga jedemo mnogo više nego sveže, ali ono ima i svoje pozitivne strane!

Autor: Prva, Republika

Lifestyle

10.12.2020

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Svi volimo da u toku dana pojedemo šaku suvih šljiva, brusnica, kajsija... Naravno, sigurno je ovo ispravna odluka, jer je na kraju krajeva to samo voće, koje je mnogo bolje od čokolade.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ali, da je li moguće da živimo u neznanju i da suvo voće u stvari nije dobro za nas?

Zašto nije dobro

Sušeno voće je u osnovi sveže voće kome je oduzeta sva voda. Zbog uklonjene vode svaki komad voća je znatno manji, što znači da bi morali da jedemo mnogo više sušenog ako želimo da postignemo isti osećaj sitosti kao sa svežim.

Razmislite na ovaj način: U čašu možete da stavite mnogo više suvog nego svežeg grožđa. A mit da suvo voće sadrži mnogo više šećera od svežeg usled dehidracije nikako nije tačan. Jednostavno ćete konzumirati više voćnog šećera iz šoljice suvog grožđa nego iz šolje svežeg, jer mnogo više suvog voća može da stane u čašu. Sasvim logično.

Zašto jeste dobro

To je i dalje mnogo zdravija opcija za užinu od čipsa i čokoladnih kolačića. Zdrave kalorije i vlakna odmah daju energiju, pa sportisti često uzimaju suvo voće za vreme treninga. Ukratko, ako suvo voće jedete umereno - preporučena porcija je četvrt šolje - i kupite ga bez dodatnog šećera, bićete u prilično dobroj formi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading