KADA OVO PROČITETE ODMAH ĆETE POČETI DA VEŽBATE: Naučnici si došli do NEVEROVATNIH saznanja, OVAKO SMANJUJETE ŠANSU DA OBOLITE OD KANCERA!

Autor: novosti

Lifestyle

03.12.2020

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danski naučnici su utvrdili da se kod miševa koji su proveli više vremena na točku za trčanje tumor smanjio 50 posto više nego kod miševa koji nisu bili fizički aktivni.

RepublikaFoto: pixabay.com

Adrenalinski skok, koji prati telesnu aktivnost, pomagao je usmeravanju imunih ćelija koje ubijaju tumore prema tumorima koji su bili usađeni u pluća, jetru ili kožu miševa, zaključili su istraživači. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Cell Metabolism.

- Poznato je da se infiltriranjem prirodnih ubojitih imunih ćelija (NK ćelija) može kontrolisati i regulisati veličina tumora, ali niko nije proučavao kako vežbanje utiče na taj sistem - kazala je vođa istraživanja Pernille Hojman sa Univerziteta u Kopenhagenu.

U okviru istraživanja inicirali smo u miševe adrenalin kako bismo imitirali povećanje koje vidimo tokom vežbanja. Tada smo videli da se NK ćelije mobilišu u krvotoku i ukoliko postoji tumor one će ga pronaći.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kako bi potvrdili rezultat naučnici su kod nekih miševa uklonili NK ćelije i nakon toga im davali adrenalin. Do smanjivanja tumora u tim slučajevima nije došlo.

Hojman kaže kako ti podaci pokazuju da bi intenzivnije vežbanje moglo da koristiti obolelima od tumora kako bi se podstakle NK ćelije na delovanje, ali da su pre toga potrebna ispitivanja na ljudima kao i proučavanje uticaja intenzivnijeg vežbanja na metastaze ili dužinu života obolelih od tumora.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading