Evo zašto bi trebalo da se tuširate hladnom vodom

Autor: Srbija danas, Republika

Lifestyle

03.12.2020

01:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premda većina nas tokom zimskih meseci preferira tuširanje toplom vodom, "šokiranje" tela mlazom hladne vode ima svoje prednosti, napominje imunolog dr. Karin Dunston koja kaže da hladan tuš može poboljšati imunološku funkciju tela.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Osim toga, objašnjava Dunston, istraživanje iz 2014. godine otkrilo je da hladna voda u telu oslobađa i adrenalin koji onda uzrokuje povećanje protivupalnih citokina zaslužnih za pravilnu borbu tela sa infekcijama. Uz to, kaže Dunston, učesnici jednog istraživanja iz 2016. godine koji su se svaki dan tuširali hladnom vodom znatno su manje izostajali s posla zbog bolesti, čak 29 posto manje nego oni koji su ujutro uživali u toploj vodi.

 - U dodiru sa hladnom vodom krvne žile se naglo sužavaju, što tera krv da puno brže kroz njih prolazi i poboljšava cirkulaciju u celom telu. Hladna voda tako jača i vene i arterije - objasnila je Dunston.

 
I premda je potrebno puno više istraživanja od spomenutih da bi se uspostavila jasna veza između hladnog tuša i imuniteta, hladna se voda godinama koristi u hidroterapiji, a zna se i da je osim za upale dobra i za poboljšanje sna, ublažavanje bola i ublažavanje depresije.

 

 
- Kratkim mlazovima hladne vode stimulišu se i geni koje smatramo zaslužnim za dugovečnost - objasnio je doktor funkcionalne medicine dr. Frank Lipman, inače i autor knjige "The New Rules of Aging Well" (Nova pravila dobrog starenja).

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading