Ove namirnice ubijaju KANDIDU!

Autor: Republika

Lifestyle

10.11.2020

00:25

Kandida je vrsta gljivice koju svi ljudi imaju na koži, sluzokoži i u unutrašnjosti našeg tela – posebno u crevima.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Treba da znate da kandida u crevima nije bolest. Međutim, kada se gljivice iz nekog razloga previše razmnože, tada to postaje problem i bolest. Suzbijanje širenja kandide najlakše se postiže ispravnom ishranom i suplementima. 

Evo šta treba da jedete i pijete:

Pre svega izbegavajte unošenje šećera u bilo kom obliku, čak i med. Tokom prvih nedelja treba smanjiti i unos voća. Takođe izbegavajte hranu zasnovanu na gljivama i konzerviranu hranu, kao i sve namirnice koje se zasnivaju na procesima vrenja.

Ovih 7 namirnica i vitamina su prave "ubice" kandide:

Jogurt, zahvaljujući kulturi acidophilus. Ova bakterija treba da se ponovo naseli na sluzokoži organa za varenje kako bi suzbila gljivice - to je ono što zovemo "dobrim bakterijama". Acidophilus možete kupiti i kao suplement, a tada ga koristite prema uputstvu.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Beli luk ima jako antigljivično dejstvo i treba redovno da ga koristite u hrani ili kapsulama

Sok aloje vera takođe uništava gljivice. Uzimajte ga razblaženog sa vodom, po nekoliko kašičica dnevno.

Maslinovo ulje suzbija širenje kandide, zahvaljujući oleičnoj kiselini. Korisno je uzimati barem jednu kašiku dnevno, najbolje sa hranom. 

Vitamin B u svim kompleksima je veoma koristan u borbi protiv gljivica. 

Vitamin C treba uzimati u dozi od pola do jednog grama dnevno, jer podstiče odbrambene funkcije organizma. Za veće doze, konsultujte se sa svojim lekarom.

Treba da znate i šta doprinosi širenju kandide. To je, pre svega, korišćenje antibiotika, jer oni ubijaju ne samo štetne već i one “prijateljske” bakterije koje kontrolišu kandidu u crevima. Takođe, rizično može da bude i korišćenje steroida. Tu spadaju i preparati na bazi kortizona kao i pilule za kontracepciju. Zatim, visok nivo šećera u telu i krvotoku, ishrana bogata šećerom, kao i šećerna bolest sama po sebi, pogoduju aktivnosti kandide s obzirom na to da se sve gljive najradije hrane šećerom. Faktori rizika su i svi oni koji slabe odbrambene (imune) funkcije, među koje spadaju i česte infekcije.

Komentari (0)

Loading