SVAKI DEO ZAČINSKE BILJKE MOŽE DA POSLUŽI KAO LEK: Mirođija za smirenje, jače srce i bolje varenje

Autor: Marija STANIĆ

Lifestyle

06.11.2020

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U ruskoj narodnoj medicini ova biljka je poznata kao sredstvo za bolji apetit, reguliše krvni pritisak, podstiče mokrenje i laktaciju kod dojilja, a i dobar je sedativ, pa se koristi u slučaju nesanice...

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Kada bi ljudi bili upoznati sa bar pola od lekovitih svojstava mirođije, stvarno bi je stavljali u svaku čorbu. Mirođija ili kopar (lat. Anethum graveolens) poznata je začinska mirisna biljka koja se gaji, a i sama razmnožava, po vrtovima. Jednogodišnja je, naraste do metar, listovi su višestruko perasti, cvetići mali i žuti, dok su plodovi jajoliki. Vodi poreklo iz srednje Azije, a najjaču aromu ima pre nego što procveta.

Gotovo svi delovi mirođije su lekoviti, može se sušiti ili koristiti u svežem obliku. U ruskoj narodnoj medicini je poznata kao sredstvo za bolji apetit i varenje, kod nadimanja i povraćanja. Čaj od mirođije reguliše krvni pritisak, širi krvne sudove, poboljšava rad srca i podstiče mokrenje. Napitak od ploda ove biljke poboljšava apetit, ali je i dobar sedativ, pa se koristi u slučaju nesanice, a njegovo konzumiranje savetuje se dojiljama jer podstiče lučenje mleka. Mirođija sadrži poprilične količine gvožđa, magnezijuma i kalcijuma i veoma je bogata flavonoidima - snažnim antioksidantima koji imaju antivirusna i antiupalna svojstva.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

SEMENKE MIROĐIJE

Semenke obiluju flavonoidima i kalcijumom, a redovnom upotrebom preparata na bazi semenki mirođije deluje se preventivno na nastanak osteoporoze, dok struktura kostiju postaje jača. Svojim antibakaterijskim svojstvima semenke sprečavaju rast i razvoj bakterija u organizmu, pa brzo i lako rešavaju problem lošeg zadaha i upala disajnih puteva, bronhitisa, prehlade i gripa. Takođe, seme ove začinske biljke sprečava nadimanje. Neki od sastojaka u semenkama mirođije imaju opuštajući efekat na mišiće gastrointestinalnog trakta i zato se još od 19. veka u Rusiji mirođija koristi za ublažavanje grčeva kod beba. U ključalu vodu dodati kašičicu semenki mirođije i ostaviti da se prohladi do sobne temperature. Doza bi trebalo da bude između dva i 10 mililitara u zavisnosti od težine bebe. Ruski lekari preporučuju i mešavinu mirođije, đumbira i kamilice.

Još od 19. veka u Rusiji se seme mirođije koristi za ublažavanje grčeva kod beba

ULJE MIROĐIJE

Etarsko ulje je glavni lekoviti sastojak mirođije. Izvlači se iz lišća, stabljika i semenki biljke, a koristi se i u proizvodnji sapuna. Najkvalitetnije etrasko ulje se proizvodi destilacijom vodenom parom samlevenih zrelih plodova. Poput semenki, i ulje mirođije štiti organizam od upala urinarnog trakta, bubrega, genitalija i organa za varenje. Može se nanositi direktno na kožu jer pomaže kod zarastanja rana i kožnih infekcija, a efikasno je i kod vaški. Ovo ulje deluje umirujuće, kao blagi sedativ i koristi se protiv anksioznosti, depresije i izliva besa. Pomešano sa čajem od kamilice umiruje decu sa poremećajem pažnje. Ukoliko ste dojilja i imate problema sa produkcijom mleka, eterično ulje mirođije može biti spas.

RepublikaFoto: Photo by Unsplash
Foto: Ilustracija

LISTOVI MIROĐIJE

Sveže naseckani listovi mirođije pomešani sa sokom peršuna mogu pomoći kod obilnog krvarenja tokom menstrualnog ciklusa. Listovi regulišu nivo šećera u krvi i pomažu kod uznemirenog stomaka. Kod stomačnih problema koristite ruski narodni lek: Sitno naseckajte listove mirođije i pomešajte sa kefirom sa manjim procentom masnoće. Za melem protiv čireva na koži napravite pastu od kurkume i mirođije, pa njome mažite upaljena mesta. Za pravi ruski čaj za uživanje kašiku sitno iseckane mirođije preliti sa dva decilitra prokuvane vode. Ostaviti da odstoji 10 minuta, procediti i začiniti medom i limunom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading