SVAKO JUTRO TREBA DA POPIJETE ČAŠU TOPLE VODE: Otkrivamo 7 moćnih razloga za to!

Autor: Republika

Lifestyle

13.10.2020

15:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako možda nije po vašem ukusu, jer ste navikli da je pijete hladnu, konzumiranje tople vode ima mnoge dobrobiti za vaše zdravlje, a ukus se može poboljšati dodavanjem limuna. Tako tvrdi ajurveda, najstarija medicina na svetu.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

PODIŽE ENERGIJU

Probajte da ujutru popijete čašu tople vode sa limunom, i videćete koliko ćete više energije imati. Ponekad je i sam miris limuna dovoljan da nas razbudi. Pored toga, limun pomaže u lečenju anksioznosti i depresije.

IMAĆETE LEPŠI TEN

Ispijanje jedne šoljice tople vode svaki dan pročišćuje kožu , te se posebno preporučuje osobama koje imaju problema sa isušenošću i aknama. Vruća voda podstiče rad metabolizma i cirkulacije, pročišćava kožu lica i tela te se smatra saveznikom ženske lepote.

DOBRA JE ZA MENSTRUALNE GRČEVE

Topla voda opušta mišiće, pa se njeno ispijanje nameće kao odlično rešenje za suzbijanje menstrualnih grčeva.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

PODSTIČE VARENJE

Ujutro pre jela i pola sata nakon obroka šoljica vruće vode podstiče varenje te rešava probleme sa nadutošću i bolnim nakupljanjem gasova.

POMAŽE KOD MOKRAĆNIH INFEKCIJA

Ispijanje vruće vode na prazan stomak pomaže kod mokraćnih infekcija, te smanjuje gorušicu.

DETOKSIKUJE ORGANIZAM

Redovno ispijanje tople vode pojačava cirkulaciju, znojenje te izbacivanje toksina iz tela čime se rasterećuje rad jetre i bubrega. Prisustvo toksina u organizmu ubrzava starenje, a budući da topla voda oslobađa organizam od toksina, proces starenja se usporava.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

UBRZAVA METABOLIZAM

Popijete li šoljicu vruće vode sat vremena nakon obroka ubrzaćete metabolizam i podstaći sagorevanje kalorija.

POMAŽE KOD ASTME

Redovna konzumacija vruće vode pomaže kod astme i štucavice , a daće vam i dodatnu snagu kad patite od prehlade ili kašlja.

3 znaka koja ukazuju da ne pijete dovoljno vode

Mnogi često ne umeju da prepoznaju kada telo počinje da se muči zbog nedostatka tečnosti. Pratite signale koje šalje telo i uvek sa sobom nosite flašicu vode i pijuckajte povremeno. Važno je da umete da prepoznate znakove dehidratacije, a u nastavku pročitajte tri glavna:

RepublikaFoto: Pixabay.com
Foto: Ilustracija

GLAVOBOLJA

Ako ne pijete dovoljno vode, a ceo dan ste aktivni, vaše telo neprestano gubi tečnost, a zajedno sa njom i soli natrijuma koje u stvari menjaju hemijski sastav krvi. Mozak postaje osetljiv na promene, pa se javlja glavobolja. Što više tečnosti gubite, opada zapremina krvi, a do mozga dopire manje kiseonika. Zbog toga glavobolje mogu da budu veoma jake.

MOKRAĆA IZRAZITO ŽUTE BOJE

Kada pijete dovoljno tečnosti, telo brže i lakše izbacuje otrove. U suprotnom, štetni sastojci ostaju u organizmu, pa urin može da bude izrazito žut.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

ZATVOR

U nedostatku tečnosti, organizam ne može efikasno da se oslobodi štetnih materija, što često dovodi do zatvora. Voda ubrzava i olakšava izbacivanje toksina preko debelog creva.

Voda može da pomogne da snizite visok pritisak

Voda takođe može da pomogne da snizite visok pritisak, jer se krv uglavnom sastoji od vode. Preterano korišćenje soli može negativno da utiče na krvni pritisak, ali natrijum može da se "ispere" iz tela ukoliko svakodnevno pijete čistu prečišćenu vodu. Dakle, pijte adekvatnu količinu zdrave vode svakog dana da biste održavali zdravo srce. Kada je telo dehidrirano, protok krvi u bubrege je smanjen, što dovodi do toga da naše telo "misli" da nema dovoljno tečnosti. Telo će reagovati na taj način što će dati nalog mozgu da "steže" vene i arterije, što će krvni pritisak učiniti još višim.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading