Pčelinji proizvodi sve važniji u lečenju hroničnih bolesti: Pozitivno deluju na zatvor, kataraktu, tumore, ali to nije sve!

Autor: agromedia, Republika

Lifestyle

24.09.2020

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Današnji čovek se u svrhu preventivnog delovanja na zdravlje, ali i u svrhu lečenja sve više opredeljuje da pored zvanične medicine, primeni neki od načina lečenja komplementarnom i alternativnom medicinom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Med

Jedna od najranije uočenih pozitivnih svojstava meda je inhibicijsko delovanje na mikroorgnizme, deluje baktericidno i bakteriostatski na širok spektar bakterija, od kojih su mnoge patogene.

Novije studije pokazale su da anti-mikrobne komponente meda inhibiraju razvoj bakterije Heliobacter pylori u organizmu, glavnog uzročnika povreda želuca i gastritisa, te ubrzavaju oporavak osoba obolelih od gastroenteritisa i virusnih infekcija. Med poboljšava asimilaciju hrane i koristan je za hronične i infektivne probavne probleme kao što su zatvor, čir i poremećaji s jetrom. Poznat je kao vrlo dobar lek za prehlade, grlo i bronhijalne nadražaje i infekcije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Postoje i dokazi da smanjuje i leči kataraktu, konjuktivitis i različite probleme s rožnicom ukoliko se implicira direktno na oko. Vitamini u medu od velikog su značaja za lečenje akutnih i hroničnih upala bubrega. Na nervni sistem, mozak i umni rad med deluje neposredno i posredno. Neposredno, med deluje na mozak zahvaljujući sadržaju fosfora, gvožđa i eteričnih ulja. Posredno delovanje je u sposobnosti meda učiniti rad srca jačim i energičnijim. Med pomaže u lečenju pluća, herpesa, ima probiotski učinak i sve u svemu, ne zovu ga bez razloga prirodnim lekom.

Polen i propolis

I drugi pčelinji proizvodi nose slična ili druga lekovita svojstva, pa na primer polen često nazivaju "jedinom savršenom kompletnom hranom". Polen može poboljšati fizičke performanse i sposobnosti sportista i starijih osoba, kao i gastroenterološko zdravlje i zdravlje jetre.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zbog sadržaja biljnih sterola može imati pozitivne učinke pri razvijanju različitih vrsta tumora, tumora prostate, dojke i debelog creva. Povećava plodnost, povećava broj leukocita i eritrocita, poboljšava cirkulaciju, ima biostimulativna i regenerativna svojstva, naročito za jetru. Ima antibakterijsko svojstvo na gram-negativne bakterije, pomaže kod želučano-crevnih oboljenja i infekcija mokraćnih puteva, deluje na smanjenje triglicerida, usporava starenje, stimulira apetit, održava homeostazu organizma, povećava otpornost na bolesti, jača koronarne arterije, mišićno tkivo i srce, delotvoran je kod iscrpljenosti, poboljšava vid i potiče rast kose.

Najpoznatije i opsežno testirano svojstvo propolisa je njegova antibakterijska aktivnost. Regeneriše nosno tkivo, kosti, zubnu pulpu, ima anestetičko, hepatoprotektivno, imuno protektivno svojstvo, podstiče detoksikaciju jetre i antioksidativan je, piše magazin Agro Planeta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Matični mleč

Matični mleč proizvode pčele određene starosti i koriste je za ishranu matice, odnosno mladog legla. Zahvaljujući mleču matica je dvostruko veća i teža od pčele radilice i živi oko pet godina dok radilica živi samo 2 meseca. Ova hrana za maticu bogata je proteinima, mineralima, vitaminima i drugim važnim sastojcima koji u ljudskoj upotrebi dovode do povećanja imuniteta i razvoja organizma. Koristi se i za postoperativni oporavak, stabilizuje krvni pritisak, podiže nivo energije u organizmu, a dokazano je da regeneriše ćelije pankreasa, pa čak i stvaranje novih nervnih ćelija i celokupno podmlađivanje organizma.

 

Ukoliko se pravilno upotrebljava za 15 dana u ljudskom organizmu se dupliraju crvena krvna zrnca, što otvara apetit. Pa su nekada majke često koristile matičnu mleč za svoju neješnu decu. Poznato je da je ona naročito korisna za mališane jer podstiče rast i razvoj.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading