Ne odlažite posetu stomatologu, može vas skupo koštati: Pokvaren zub može dovesti i do smrtnog ishoda!

Autor: stil.kurir.rs

Lifestyle

23.09.2020

11:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jeste li već negde čuli da pokvaren zub može stvoriti brojne zdravstvene probleme? Nemojte se začuditi, ali ovaj naizgled mali problem može dovesti čak i do smrtnog ishoda.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Sve počinje povredom zubne gleđi, kao kada se zagrize nešto tvrdo. Bakterije ulaze u zub, a organizam se brani tako što nastaje zapaljenje. U ovoj fazi, još uvek su dovoljni jednostavno bušenje i punjenje zuba. U slučaju da do toga ne dođe, bakterije dospevaju dublje u zub i kreću se duž zubnog nerva. Onda nastaje apsces - gomila se gnoj koji vrši pritisak na zub i vilicu. Sada počinju pakleni bolovi, a zubobolja spada u najintenzivnije bolove koje čovek može da doživi.

Već zbog ovoga će najveći broj ljudi otići zubaru. Za njega je upaljeni zub rutinski slučaj: obrađivanje korena zuba, u najgorem slučaju vađenje zuba - i zapaljenje je već prošlo, a sa njim i bolovi.

Ako čovek uprkos bolovima odlaže posetu zubaru, onda mu preti nešto gore od gubitka zuba. Takvo zapaljenje zapravo može da prouzrokuje smrt u najgorem slučaju. Ključna reč za to je sepsa.

To je medicinski termin za ono što je u narodu poznato kao trovanje krvi. Bakterijska infekcija više se ne ograničava samo na zubno tkivo. Bakterije dospevaju u krvotok i šire se kroz celo telo. Imuni sistem je potpuno van kontrole, organi bivaju napadnuti i mogu da otkažu. Često više ne pomažu ni antibiotici - u trećini slučajeva ovo vodi u smrt.

Sepsa je jedan od onih uzročnika smrti koji u javnosti ne dobijaju dovoljno pažnje. Prema informacijama koje navodi Nemačka organizacija za pomoć oko sepse (Die Deutsche Sepsis-Hilfe), ona je treći po redu uzročnik smrti, od kog u Nemačkoj godišnje umire 56 000 ljudi. Naravno, epicentar infekcije je retko zub, najčešće su uzrok zapaljenja disajnih puteva, ali čak i najmanja infekcija može imati kobne posledice.

Preporučuje se da, ukoliko osetite bilo kakave tegobe, odmah zakažete posetu zubaru, kako biste otklonili sve moguće rizike. Nemojte čekati da bude prekasno. Zaboravite na strah. Ako se javite odmah nakon što primetite crnu tačkicu na zubu, poseta zubaru trajaće svega nekoliko minuta i nećete osetiti gotovo ništa. Ako budete čekali, bol će se neizbežno pojačati, a rizikujete da izgubite zub ili možda još ozbiljnije narušite svoje zdravlje. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading