TRI lekovita napitka od jabuke za ŽIVCE i ŽELUDAC po recepturi Vase Pelagića

Autor: lovesensa.rs, Republika

Lifestyle

13.09.2020

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naš čuveni narodni lekar Vasa Pelagić je pisao kako su jabuke podjednako važne kao hrana, začin, ali i kao lek. U to ime, donosimo vam 3 recepta za pripremu i upotrebu lekovitih napitaka.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Iskaz nauke i praktike o velikoj koristi jabuke treba da nas pouči da se uvek koristimo ovim divnim rodom, kog možemo imati svake godine po nekoliko meseci - pisao je Pelagić.

1. Protiv nesanice, glavobolje, jake kijavice i navale krvi u glavu treba piti jabukovaču tri do četiri dana, pre i posle podne. Ova kafa se priprema kao i svaka druga - zrele jabuke se iseku na tanke kriške i dobro osuše, a zatim utucaju u prah pa se od njega priprema topli napitak.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

2. U sok od jabuke dodati malo mirođije i šećera pa uzimati po kašiku tri puta dnevno da bi se ublažio kašalj i bol u grudima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

3. Domaća šira ili jabukovača je bezalkoholno piće od divljih jabuka koje stoje na hladnom (najbolje bi bilo u bačvi) prelivene vodom, pa fermentiraju. Voda se doliva, a šira može da se pije tokom cele zime. Ova šira leči, tvrdio je Pelagić, mnoga spoljašnja i unutrašnja zapaljenja, čisti krv i jača želudac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading