SMRŠAJTE PET KILA ZA TRI NEDELJE: Šetnja uz primenu OVIH saveta topi masne naslage!

Autor:

Lifestyle

16.05.2020

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hodanje određenim tempom uz zdravu ishranu može vam pomoći da smršate i dovedete se u formu. Uz pomoć ovih saveta za samo tri nedelje možete smršati i do pet kilograma, a sve što je potrebno da radite jeste da šetate.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- U modernom načinu života, gdje su većina odraslih u relaciji kuća-auto-lift-kancelarija, čovek je zaboravio da je stvoren za kretanje. Konstantno slušam izjave klijenata koji kažu da su se udebljali otkad su kupili auto. U tom je slučaju i odluka da se hodanje uvede kao aktivnost koja će pomoći pri mršavljenju sasvim opravdana - kaže Andrijana Perković, profesorka fizičkog i lični trener, navodi "Zadovoljna.hr".

Svaka aktivnost, pa i hodanje, nastavlja Andrijana, zahteva mentalnu pripremu ako želite postići efekat gubitka kilograma. Hodanje duže od 20 minuta ulazi u kategoriju aerobnog treninga, čime osoba svakako radi na poboljšanju svoga zdravlja. Povećava se maksimalni unos kiseonika, smanjuje se opterećenje na srce i svakako se smanjuje stres.

Međutim, osoba koja hodanju pristupi površno i ne koristi pravilnu tehniku koja uključuje i ruke i noge, neće uspeti da potroši dovoljno kalorija, napominje Andrijana.

Želite li da smršate hodanjem, vrlo je bitno kojim tempom hodate. Istraživanje Sveučilišta u Virdžiniji otkrilo je da su žene koje triput nedeljno praktikuju brzo hodanje od po 30 minuta i dve šetnje umerene brzine izgubile šest puta više masnog tkiva u području stomaka od žena koje su pet puta nedeljno šetale normalnim tempom.

Žene koje su hodale brzim ritmom takođe su istopile četiri puta više ukupnog telesnog masnog tkiva. Najbolje je to što se pri brzom hodanju prvo počne topiti dubinsko abdominalno masno tkivo. Dobra je vest i ta da se kod brzog hodanja stvara manji pritisak na gležnjeve nego kod trčanja. To je zato što dok hodate jedna noga uvek dodiruje tlo, dok tokom trčanja postoje trenuci kada je čitavo telo u vazduhu i kada se spustite na tlo, telo je izloženo udarcu.

3 saveta za uspešno mršavljenje hodanjem

Ukoliko sledite ove savete, u kombinaciji sa zdravom ishranom, možete smršati i do 5 kilograma u 3 nedelje, a hodati možete bilo gde i bilo kada.

1. Za maksimalni gubitak masnoga tkiva hodajte brzim tempom triput nedeljno po 30 minuta. Tih 30 minuta možete prohodati odjednom ili ih možete prekidati s kratkim pauzama tokom kojih ćete hodati sporije.

Šetnja – ritam u kojem razgledate izloge prodavnica, odnosno intenzitet 4 na skali od 10. U jednom satu sagorećete oko 238 kalorija.

Brzi hod - hodate brzinom od 5 ili 6 na skali od 10, odnosno prohodate šest kilometara na sat. U sat vremena sagorećete 340 kalorija. Dok hodate ovom brzinom možete govoriti, ali nakon svakih nekoliko rečenica potrebno vam je da dođete do daha.

Snažan hod – brzina je oko 8 kilometara na sat, a sagorećete oko 564 kalorija u sat vremena. Hodajući ovim ritmom, mašući rukama i hodajući većim koracima, trebali biste hodati brzinom od 7 ili 8 na skali od 10. Hodate li dovoljno brzo, znaćete i po mogućnosti govora – u ovoj brzini jedva ćete moći da govorite, tek tri ili četiri reči zaredom jer ćete morati da se koncentrišete na disanje.

2. Prilikom svakog koraka noge treba aktivno zatezati muskulaturu nogu i stisnuti stomačni zid i treba se uhvatiti tempo koji će osobu dovesti do anaerobne zone u kojoj će osećati da ne može udahnuti dovoljno vazduha. To se u početku može dogoditi već nakon nekoliko minuta, ali postepeno će se produžiti jer se telo adaptira, kaže lični trener Andrijana Perković.

Zbog toga telo treba konstantno šokirati promenom nagiba hodanja (uzbrdo-nizbrdo) ili promenom intenziteta hodanja (na primer dva minuta brzog pa pola minuta sporog hoda). Ako tokom hodanja osetite da vam noge trnu ili osetite vrtoglavicu, pauzirajte minut i istegnite se.

3. Nosite sa sobom bočicu vode jer je nužno svakih 10 do 15 minuta popiti koji gutljaj.

Nemojte za hodanje izabrati deo dana kad je velika vrućina da ne biste dobili vrtoglavicu. Pripremite sebi unapred zdravi obrok da posle ne dođe do prejedanja, savetuje Andrijana.

Savet plus: Kad osjetite da ste se adaptirali na hodanje, uvedite i vežbe snage barem dvaput nedeljno s kojima ćete podstaknuti rast mišićne mase, a upravo su mišići glavni potrošači kalorija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading