POSLEDNJA STAVKA ĆE VAS IZNENADITI: 10 stvari o muškom mozgu za koje svaka žena treba da zna

Autor: minimagazin.info

Lifestyle

23.07.2021

18:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Možda mislite da znate sve o mentalnom sklopu muškaraca, ali smo sigurni da će vas neki podaci koje pokazuju istraživanja iznenaditi. Na primer, nije tačno da ceo život traže novu priliku, ali jeste da ne mogu da ne zure u lepu ženu, što takođe ima svoje naučno objašnjenje.

RepublikaFoto: pexels.com
Muškarci su mnogo ostetljiviji nego što mi mislimo

Najpopularnije predstave o muškom mozgu su zasnovane na studijama o muškarcima starosti od 18 do 22 godine, što su uglavnom studenti koji eksperimentišu sa pivom.

Ali, muški mozak strahovito varira tokom života i predstavlja suprotnu sliku od mišljenja da je muškarcima samo seks na umu. Evo šta se vrzma u njihovom mozgu, odnosno kako on funkcioniše:

1. Žele stabilnost

Obično se kaže da su žene te koje žele da se skrase, a da muškarci ceo život žele da divljaju i da se provode. Međutim, muškarci su nakon tridesete godine primarno fokusirani na rad i brigu o porodici. Naravno, neki muškarci se teže obavezuju od drugih, ali uzrok tome može biti i genetske prirode.

2. Ko je šef?

Nestabilna hijerarhija može izazvati anksioznost kod velikog broja muškaraca. Jasno definisan lanac komande, kao onaj koji se praktikuje u vojsci ili na većem broju radnih mesta, snižava nivo testosterona i obuzdava agresiju kod muškaraca. Dakle, motku u ruke.

3. Očinstvo

Muški mozak postaje posebno spreman za saradnju u mesecima pre nego što postane otac. U ovom periodu, kod muškarca dolazi do hormonalnih promena – povećava se nivo prolaktina, a snižava nivo testosterona što podstiče roditeljsko ponašanje.

4. Stari muški mozak

Muškarci se takmiče oko žena i statusa dok su mlađi, a u poznim godinama do izražaja dolaze saradnja i druženje. Nekoliko studija je čak pokazalo da stariji muškarci nisu zainteresovani za nadmetanja bilo koje vrste. Umesto toga, pažnju im više privlače veze i poboljšanje zajednice u kojoj žive.

5. Otac i igra

Specifični način igre očeva i dece (spontanost, zadirkivanja i slično) može pomoći deci da bolje uče, budu samouverena i pripremljena za stvarni svet. Takođe, očevi koji imaju aktivnu ulogu roditelja imaju i niži nivo testosterona zbog čega su stabilniji i zadovoljniji članovi društva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kada postanu očevi, manje ih zanima bančenje

6. Odbrana teritorije

Jedan od muških poslova, govoreći u terminu evolucije, je odbrana teritorije. Iako i žene imaju posesivnu stranu, muškarci mogu postati nasilni kada im neko ugrožava ljubavni život ili teritoriju.

7. Piljenje u žene je neminovno

Testosteron narušava deo mozga koji je zadužen za kontrolu impulsa, a kod muškaraca ga ima šest puta više nego kod žena. Ovo će vam objasniti zašto muškarci pilje u žene – to se dešava automatski, a dokaz tome je da oni veoma često zaborave na ženu kada im je ona van vidokruga.

8. Fokusirani na rešenja

Iako većina studija pokazuje da su žene osetljivije od muškaraca, to nije baš u potpunosti i tačno. Muški mozak jednako reaguje kada se neko nalazi u stresnoj situaciji ili u problemima. Međutim, muškarci će više povesti računa o tome kako da reše problem nego što će biti rame za plakanje.

9. Osetljivi na usamljenost

Usamljenost više utiče na muškarce nego na žene, jer su manje spremni na društvene kontakte i stvaranje novih prijateljstava. Zbog toga im je život sa ženom zapravo vrlo koristan i, na određen način, terapeutski.

10. Više su emotivni

Muškarci imaju daleko jače emotivne reakcije, ali samo pre nego što postanu svesni svojih osećanja. Naime, muškarci uče da kriju svoje emocije, jer većina kultura smatra da emocije pokazuju samo mekoušci.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading