(VIDEO) NIKADA NISAM VIDEO NIŠTA SLIČNO: Francuz objašnjava kakve probleme ima u kafani i zašto živi u Srbiji

Autor:

Razonoda

20.07.2021

13:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle Srba, priroda je najveći razlog zašto treba posetiti Srbiju. Ovo je samo jedna od konstatacija, među kojima ima i zabavnih poput toga da u kafani najpre stavljamo pare u harmoniku, a kada se muzičar oznoji lepimo mu novac na čelo, koje Francuz Eloi deli sa svojim brojnim pratiocima na društvenim mrežama.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Eloi na izrazito duhovit način promoviše Srbiju i Srbe

Naime, ovaj duhoviti Francuz se oženio Beograđankom (iz Kikinde), a izbor zemlje u kojoj će da živi nije mu bio veliki problem.

Tačnije, Srbija je za njega zemlja koja je neuporedivo bolja, kako sam kaže, iz 9 razloga (osim žene i prijatelja), a ovoj temi je posvetio čitav video na svom Jutjub kanalu pod nazivom "Why should you come to Serbia?" (zašto treba da posetite Srbiju?).

Eloi u video snimku ne pokazuje samo koliko je duhovit i koliko je dobro izanalizirao srpski mentalitet, pa iako je neophodno pogledati video da bi se shvatilo o kakvom genijalnom komičaru i ljubitelju Srbije je reč, izdvajamo neke od njegovih zaključaka:

  • PRODAVNICE kojh ima više i rade duže. Radno vreme je baš duže. U Francuskoj ništa ne radi posle 20 h, a u Srbiji ima prodavnice koje rade non-stop.
  • VREME koje je mnogo bolje nego u Bretanji, odakle je on. Tamo zbog velike vlažnosti nema vrućine ni snega, ali zato stalno pada kiša.
  • SIGURNOST koja je veća u Srbiji. U Francuskoj u gradu ne smeš noću da šetaš sama ako si žensko. U Srbiji smo se moji prijarelji i ja osetili ugroženo jedino jedno jutro u jednoj etno-kući kada je bilo samo slano za doručak. To je bila baš agresija.
  • LJUDI koji su ponosni i druželjubivi. On se iznenadio što u gradu komšije pričaju jedni sa drugima. Tokom policijskog časa su nam davalio hranu.
  •  HRANA za kojju nije trebalo reči, samo je pustio fotografije naših jela.
  • JEZIK voli i veoma je ponosan što ga govori iako se stalno žali na padeže. Možeš da posetiš i Bosnu, Hrvatsku, Crnu Goru, Čikago... Govori 
  •  PRIRODA koja je posla Srba najbolji razlog da posetite Srbiju, obratio se Eloi svojim prijateljima u svetu. Njemu nije jasno zašto srbija nije prepuna turista jer je prepuna predivnih jezera, reka, planina, banja...
  • PROVOD je zagarantovan. Atmosfera je luđa i luđa kako odmiče veče. On posebno ističe kafane kao posebno mesto.
  • PORODICA se veoma ceni u Srbiji, kaže Eloi, i to više nego čak i u Francuskoj, iako pozdravlja roditelje.
  • Ovakvi zabavni video snimci o Srbiji su veoma gledani i to ne samo zato što su dihoviti, već što nas predstavlja u veoma lepom svetlu.

    Tako je pre par dana Francuz u Srbiji objavio i video u kome detaljno govori o kafanama, roštilju i kafićima i veoma lepo objasnio kako se kod nas jede, pije i zabavlja.

    On, opet kroz specifičan humor, ističe ljubav Srba prema druženju kroz:

  • KAFANA je ostavila veliki utisak na njega. "Sećam se kada sam prvi put ušao u kafanu, nikada nisam video ništa slično: atmosfera, svi pričaju i svi se druže, a tu su i tubači..." A posebno je zanimljivo objašnjenje u kome objašnjava da se na početku večeri muzičari plaćaju tako što im se stavljaju pare u harmoniku, a kako veče odmiče i muzičari postaju sve oznojeniji dok su gosti sve pijaniji, novac počinju da im lepe na čelo. Zatim se osvrće da našu sklonost i ljubav prema mešanom mesu, poslužavniku premunom mesa sa sto grama krompira i listom salate, jedinim zdravom namirnicom na stolu, koju mu čak ni ne dozvole da pojede jer je to "samo dekoracija, to jedu zečevi". Tako da moraš da pojedeš 790 kg mesa, a on je dao i savet svojim sunarodnicima kako da jedu..
  • SEDELJKA / ROŠTILJ je nešto što se, kaže Eloi, ne organizuje tamo odakle je došao. Posebno se osvrće na činjenicu da morate da se izujete kada ulazite kod nekoga kući i savetuje da to uradite i kada domaćim kaže da "ne mora".
  • ŽURKE su zagarantovane. Kaže da imamo mnogo mesta za žurke, osim festivala, tu su kafane, splavovi... Najveći problem je što je muzika veoma glasna, pa ništa ne čuje dok razgovara sa nekim...
  • KAFIĆ je mesto gde se ide pre žurke. Naravno, Francuz je upoznat i tradicijom kuvanja kafe, što je demonstrirao kuvanjem naše "domaće kafe" koja je dva puta prekipela. On upozorava i da ako vas Srbin pozove na kafu, to zapravo znači da vas zove na pivo ili rakiju.
  •  

     

     

     

     

     

     

     

    Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    Komentari (0)

    Loading