Sa Jelenom Trivan o značaju ekranizacije bogate srpske istorije: O ISTINI SE MORA PRIČATI FILMSKIM JEZIKOM!

Autor: Republika

Zabava

20.07.2021

13:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Filmski centar Srbije poslednjih nekoliko godina odvaja značajna sredstva za filmove od nacionalnog značaja, ali za našu sagovornicu Jelenu Trivan, koja je od 2018. na čelu Upravnog odbora ove ustanove kulture, to su relativno mala sredstva u odnosu na to koliko je važnih nacionalnih tema zapostavljeno u višedecenijskom periodu u kome se ti filmovi nisu snimali.

RepublikaFoto: Pirvatna arhiva
Jelena Trivan

- Jednako koliko treba da budemo ponosni zbog prvog filma o Jasenovcu, tužna sam što je on tek sada snimljen, kao što će i strašno stradanje Srba u "Oluji" tek sada biti ovekovečeno, baš kao i dešavanja u Žutoj kući - kaže Jelena Trivan, na početku intervjua za naš list.

Da li je vaša misija i da ekranizacijom naše bogate istorije neke značajne epohe približimo mladim generacijama koje, čini se, sve manje o njoj znaju?

- Nisam sigurna da samo mladi ne znaju dovoljno nacionalnu istoriju. Videli ste kolike polemike izazivaju događaji iz Drugog svetskog rata, a kamoli oni iz devedesetih. Smatram da je to put da probudimo interesovanje, da utvrdimo i potvrdimo istinu jer smo inače skloni zaboravu. Mene ne čudi što "Djeca Kozare" nisu dobila podršku Hrvatske jer Jasenovac jeste crna mrlja u hrvatskoj istoriji koju oni žele da zaborave, ali je tragično što doskora nismo imali svest o važnosti spasavanja američkih pilota u Pranjanima, herojstvu junaka s Košara ili životu Srba u kosovskim enklavama.

Očekujem udare zbog Žute kuće ili "Košara", kako spolja tako i one koje dolaze iz naših dvorišta

Svesni smo fame s kojom je dočekan film "Dara iz Jasenovca". Očekujete li slične udare zbog Žute kuće ili "Košara"?

- Nisam očekivala ni da će toliko pažnje "Dara iz Jasenovca" izazvati u američkim medijima, toliko zla da se čak i ospori stradanje Srba i toliko naše ostrašćenosti da sporimo sami kandidaturu ovog filma za priznanje Oskar. I s novim filmovima očekujem udare i spolja, ali i u našem dvorištu, pre svega, s izlizanom floskulom da je za zalečenje rana u regionu potrebno zaboraviti na istoriju. A to je najsigurniji put da nam i budućnost bude krvava ako ne pričamo o istini na istinit način, makar i filmskim jezikom.

Spisak filmova koje je Filmski centar Srbije podržao samo u protekle dve godine je zaista vredan pohvale. Svi su prošli zapaženo na svetskim festivalima, a mnogi su poneli prestižna priznanja. Da li to znači da je iškolovana neka pametna generacija autora ili ste uspeli da presečete "rođačke" veze, po kojima su se ranije održavali konkursi?

- Srpski film je ponovo nezaobilazan na svetskim festivalima. U glavnom takmičarskom programu festivala u Karlovim Varima bio je i naš "Strahinja Banović", Gordan Kičić je dobio titulu najboljeg reditelja u Plovdivu, a Milica Tomović filmom "Kelti" predstavila se u Berlinu i pobedila u Kijevu. Prepoznati smo po dobrom autorskom filmu, samo je važno da država prepozna te mlade i skrajnute ljude i da im šansu da snimaju. Opštepoznato je da je u FCS prekinut klanovski pristup državnom fondu i veliki broj debitanata je time dobio svoju šansu.

Ekranizovaće se kultna knjiga "Hajduk u Beogradu"

Pokrenuli ste i konkurs za dečji film. Zašto je to važno?

- U nedostatku dečjeg igranog programa, kakav smo nekad imali, nove generacije nemaju kontakt s domaćim filmovima, već se okreću isključivo holivudskoj produkciji, od crtaća do tinejdžerskih filmova. Film "Zlogonje", koji je prošao vrlo zapaženo, naterao nas je da razmišljamo o posebnom konkursu za dečji film zahvaljujući kome uskoro očekujemo ekranizaciju kultne knjige "Hajduk u Beogradu". Sprema se i animirani film po srpskoj narodnoj bajci "Baš Čelik" i to su prvi koraci ka tome da odnegujemo mladu bioskopsku publiku okrenutu domaćem filmu.

Na koju sledeću stepenicu će zakoračiti FCS u pohodu da se srpskom filmu pruži još veća podrška države?

- Mnogo nam je stalo do toga da imamo ozbiljnu i sveobuhvatnu strategiju kada je film u pitanju, a ne da budemo samo protočni bojler iz kojeg se dodeljuje novac. To znači da održavamo redovne radionice za različite oblasti filmskog stvaralaštva, podržavamo studentski i debitantski film, digitalizujemo bioskope i stvaramo mrežu srpskih bioskopa, podržavamo male festivale filma, ali i udruživanje najvećih festivala. Omogućavamo mladim filmadžijama lakše snimanje posebnim ugovorima sa SPC, vojskom, gradom Beogradom. Nažalost, mi smo svi taoci loših vesti u kojima je vest da neko nije dobio sredstva, a ne koliko se toga dobrog radi, a mi zaista ne stajemo, i to na mnogim poljima. Cilj nam je i da napunimo svaki srpski bioskop dobrim repertoarskim filmovima iz naše produkcije i da hitovi koji se spremaju, kao što su "Južni vetar 2", "Munje 2" i nastavak "Žikine dinastije" napune bioskope.

 

Knjiga u izlogu "Gece Kona" pitanje prestiža

* Kao direktorka "Službenog glasnika", niste dozvolili da "Geca Kon" ode u istoriju. Knjižari ste vratili sjaj, ali na koji način ćete vratiti vrednost zdanja čiji zidovi čuvaju sećanja na Nušića, Jovanovića, Prodanovića, Crnjanskog...?
- Vrednost te knjižare ogleda se u tome da je to prva srpska knjižara, da su svi veliki pisci tu našli svoje mesto, da je pitanje prestiža odvajkada bilo imati knjigu u izlogu "Gece", da je to spomenik kulture, a ne prodavnica knjiga. Zato je, osim novim sjajem, držimo živom stalnim zbivanjima u njoj. Tu su odmah po popuštanju mera predstavljena sabrana dela Krakova, prvi roman o koroni Aleksandra Gatalice "Dvadeset pet sati", knjiga o Knezu Pavlu, kao i jedna vrlo angažovana knjiga "Transbalkan", koja je okupila drugačiju i novu publiku. "Službeni glasnik" je postao zvaničan pečat i ime za kvalitet i prestiž u izdavaštvu, a knjižara "Geca Kon" je dobila, čini mi se, izdavačku kuću iza sebe kakvu zaslužuje.

 

Za vredan rad i Orden Karađorđeve zvezde

* Filmski centar Srbije je ovenčan i Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena, prestižnim priznanjem koje vam je udelio predsednik Aleksandar Vučić.
- Velika je čast biti među odabranim ljudima koji su svojim radom zadužili svoju zemlju i narod, to budi ogromno osećanje ponosa i obaveze da svuda i na svakom mestu budeš dostojan ovog priznanja.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading