ZAŠTO JE POVRATAK TURISTA RAZLOG ZA STRAH U BARSELONI? Otvaranjem grada se očekuje PORAST KRIMINALA i još više nasilja

Autor: Republika, B92

Razonoda

21.06.2021

21:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najvažnije komercijalno područje Barselone – Passeig de Gracia, otvoreno je za poslovanje nakon meseci potpunog zatvaranja. Otvaranje je usledilo posle ublažavanja epidemioloških mera, ali i sa ciljem postepenog povratka turizma.

RepublikaFoto: pixabay.com
Barselona

Udruženje Passeig de Gracia, koje predstavlja prodavnice, restorane i hotele, pozdravilo je ovo otvaranje, ali i upozorilo da na povratak međunarodnih posetilaca utiče porast kriminala u ovom delu grada.

Luis Sans, predsednik udruženja, izjavio je kako je "situacija neodrživa" i da su preduzeća "zabrinuta", jer kriminal na ulicama utiče na turizam.


Udruženje je pozvalo gradske vlasti na pojačanu sigurnost radi sprečavanja krađe i pljačke u glavnim turističkim delovima grada, posebno u Passeig de Gracia, gde se nalazi i trenutno je otvoreno 90% hotelskih objekata.

Prema zvaničnim podacima, popunjenost hotela u Barseloni je oko 30%, a očekuje se da će dostići 60% u julu, što će doprineti da se turisti vrate na ulice i reaktivaciju hotela i prodavnica u centru. Međutim, predsednik udruženja strahuje da bi porast kriminala mogao da utiče u velikoj meri na ovo leto, piše Travelmagazine.

 

Udruženje smatra kako je porast poslovne aktivnosti i talas novih kupaca na šetalištu doveo do ponovnog pojavljivanja kriminala "sa većim intenzitetom i još više nasilja", rekao je Luis Sans.

- To su ljudi koji deluju u malim grupama, od dve ili tri osobe. I to rade nasred ulice, nekažnjeno, kradući satove, nakit i novčanike turistima, čak i fizički napadajući na izlazu iz hotela i prodavnica - dodao je predsednik, deleći zabrinutost privrednika u okruženju.

 

Krađe, pljačke i napadi ispred hotela, na šetalištima

Krađa automobila povećala se na parkiralištima, a udruženje poziva na „jačanje bezbednosti u gradu kako bi se sprečilo kriminalno delovanje džeparoša i lopova. Pre pandemije, gradski centar borio se za povećanje preventivne policije na tom području i došlo je do poboljšanja. Ali nakon zdravstvene krize, bez kupaca u luksuznim prodavnicama i gostiju u hotelima, kriminal je takođe bio “stopiran”. Povratak zločina na ulice dogodio se brže nego što se očekivalo.

- Ne možemo dozvoliti da rizikujemo dolazak turista, nakon što se konačno otvorimo posle teške krize sa koronavirusom - rekao je gospodin Sans, podsećajući da se očekuje da će mnogi turisti doći 1. jula, kada bi u Evropi trebalo da se primeni EU Digital Covid sertifikat.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading