PAŽNJA, VEOMA OPASNO! Srbi odlepili za OVOM destinacijom, a tamo vam je GLAVA uvek u TORBI

Autor: Republika

Razonoda

11.06.2021

07:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I ako bi mnogi pomislili da su Srbi čekali da se korona brojke smire kako bi otputovali na more ili planinu, u nekoliko beogradskih turističkih agencija navode da trenutno najveća pomama vlada za najnovijim aranžmanom, koji obuhvata obilazak ukrajinskog Černobilja odnosno grada Pripjat, u kojem je nivo radijacije i dalje jako visok, iako je od najveće svetske nuklearne katastrofe koja se dogodila na ovom mestu prošlo 35 godina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako navode u jednoj turističkoj agenciji, koja je do sada u Černobilj odvela već tri ture, najveći problem predstavlja ograničen broj putnika, zbog čega su formirane liste čekanja.

Uslov za ulazak u Ukrajinu i sam odlazak u elektranu Černobilj zbog sadašnje situacije je PCR test, koji ne treba da bude stariji od 72 sata. Kod obilaska je važno da vam telo bude prekriveno. Što znači da nema papuča i sandala, šorceva, suknji, kratkih majica. Poželjno je imati i kačket, kapu, šešir, a sam obilazak traje 45 minuta najduže. Ne sme se dirati ništa od predmeta tokom ture, a zabranjeno je i sedenje na zemlji. Na početku ture dobija se Gajgerov brojač, aparat koji vam u svakom trenutku pokazuje koliki je nivo radijacije na mestu gde se nalazite. Moguće su samo ture od najviše 15 članova, zbog čega je mnogo onih koji čekaju na ovo putovanje – kaže sagovornica iz agencije, prenosi Objektiv.

RepublikaFoto: pixabay.com

Cena ovog putovanja u srpskim turističkim agencijama košta oko 740 evra, od čega 90 odlazi na obilazak područja Černobilja.

Putovanje traje osam dana. Osim Černobilja, može se videti i Kijev, Odesa i katakombe, kao i tvrđava Akverman. Fakultativni izleti i ulaznice za kulturnoistorijske spomenike dodatno se plaćaju, a cena je do 30 evra. Do sredine jula vodimo još tri ture i posle pravimo pauzu do jeseni, jer ide sve toplije vreme, pa nije poželjno da vodimo turiste u Černobilj zbog radijacije. Zainteresovanost turista za ovo putovanje je skočila nakon serije "Černobilj”. Ono što svi koji se odluče za ovo putovanje moraju znati, jeste da je radijacija iz elektrane zračila do 2019. godine, kada je prekrivena velikim lučnim štitom. Iako je nivo radijacije u zoni dovoljno nizak da ga turisti mogu posetiti, stalni boravak je zabranjen – ističu  sagovornici.

RepublikaFoto: youtube.com/Warren Urbexing

Šef Katedre za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Goran Belojević, koji studentima predaje predmet Preventivno-medicinske mere u katastrofama, za Objektiv navodi da ovo putovanje predstavlja igranje sa sopstvenim životom.

Turistička poseta Černobilju je ples sa đavolom i oni koji idu tamo, rizikuju da umru. Oni koji tamo idu, za mene predstavljaju brod ludaka i tamo odlaze isključivo na sopstvenu odgovornost. Životinje koje tamo žive tačno mogu da osete nivo radijacije, a čovek tek kada upali Gajgerov brojač, a tada već može biti kasno. Ovo putovanje je samo dokaz da nikad nije problem naći dovoljno budala – kaže dr Belojević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading