PLANINA NA KOJOJ SE DOGAĐAJU ČUDA: U potoku voda teče uzvodno, a duga je užarena!

Autor: Republika

Razonoda

17.03.2021

15:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I dok je sa severne strane Radana u dolini Toplice, zbog Đavolje varoši i poznatih banjskih lečilišta turizam razvijen, s druge strane u dolini Jablanice mora još mnogo da se radi i ulaže kako bi gosti otkrili sve lepote i tajne koju ova lepotica juga Srbije nudi.

RepublikaFoto: printscreen/youtube.com
Prirodna lepota na planini Radan

Zbog toga svi ljubitelji Radana mnogo očekuju od izgradnje puta koji će spojiti banjska lečilišta sa obe strane Radana kao i Caričin grad i Đavolju varoš.


Spoj nespojivog. Uzbrdna nizbrdica, na kojoj ugašen automobil ide uzbrdo, potok u kojem voda teče uzvodno, hrastova šuma koja raste iznad 2.000 metara nadmorske visine, užarena duga.

Radan planina ima sopstveno magnetno polje, zbog kojeg nije vidljiva na satelitskim snicima. Jedan susret sa Radanom dovoljan je da mu se vratite. Zorica Arsić je ovde rođena, zna sve njegove tajne, vratila se na dedovinu i pravi prirodne sokove od lekovitog bilja.

- Sok od nane može da se pripremi od koprive od majčine dušice i onako kako mi nailazi lekovito bilje ja tako spremam sokove, slatka, džemove - rekla je Zorica Arsić iz sela Ivanje. 

Najviši vrh Radana je Šopot na 1409 metara. Zmajevi sa Radana - članovi planinarskog društva iz Bojnika, najbolje poznaju ovu planinu. Otkriće vam sve njegove lepote, od lekovitih izvora do predivnih vodopada.

- Vodopad Ripi voda nalazi se na 819 metara nadmorske visine i predstavlja jedan od najlepših vodopada u Srbiji, kaskadnog je tipa dužine 40 metara - kazao je Ivica Ranđelović iz društva "Zmajevi sa Radana", prenosi Informer.

Na Radanu se nalazi i Bogojevačka česma. 

- S obzirom na to da je Radan od 2017. godine park prirode Srbija šume će urediti ove izvore - rekao je Boban Petrović iz društva "Zmajevi sa Radana".

Šetajući šumama Radana nije neobično da sretnete divljač, što je, kažu, pravi doživljaj.

- Često se desi da putem ispred auta idu srne lagano se kreću bez bojazni da će neko da im naškodi - istakao je Saša Dajević iz društva "Zmajevi sa Radana".

Direktor TO Bojnik Danilo Krivokapić rekao je da na Radanu postoje obeležene biciklističke i pešačke staze koje se lako obilaze 

Poslednjih godina na Radanu se razvija seoski turizam. Prednjače porodice Vučelić i Spajić. Milutin se vratio iz Beograda, Milan iz Leskovca. Na velika i bogata gazdinstva.

- Nudimo dobar smeštaj, dobru hranu, dobar ambijent prirodu dobru uređene staze za šetanje - naveo je Milan Spajić iz Dobrih Voda.

Na južnoj strani Radana potrebno je dosta ulaganja da bi se privklo još turista. Uz Caričin grad, najznačajniji arheološki lokalitet juga Srbije je jedini ugositeljski objekat sa smeštajnim kapacitetima, vizitorski centar Teodora.

- Jesu ovo mali smeštajni kapaciteti koje mi posedujemo 18 ležajeva u 8 soba sa restoranom do 60 gostiju, smeštajne kapacitete moramo da proširimo sa ove strane Radana - naveo je Bojan Jović, direktor TO Lebane.

Raj smešten između reka Toplice i Jablanice turistima će postati dostupniji i bliži već naredne godine, izgradnjom puta koji će povezati Caričin grad i Djavolju Varoš, kao i Prolom, Lukovsku i Kuršumlijsku banju sa jedne i Sijarinsku banju sa druge strane. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading