OVAJ ITALIJANSKI DVORAC KRIJE TRAGIČNU SUDBINU: Njegove zidine i danas pamte nesrećnu ljubavnu priču!

Autor:

Razonoda

11.03.2021

21:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradara je ime srednjovekovnog dvorca koji je smešten u istoimenom italijanskom naselju, na sat vremena vožnje od San Marina.

Foto: youtube.com/Enrico Cif Drone Video
Dvorac Gradara

Jedan od najbolje očuvanih italijanskih dvoraca iz perioda između 11. i 15. veka nalazi se na brdašcu izdignutom u visinu od 140 metara, što znači da vas sa balkona dvorca čeka veličanstven panoramski pogled na zelenilo i sela u niziji. Štite ga masivne zidine, od kojih je najduži zid dugačak čak 800 metara.

Kada uđete u njegove lavirinte, prolaze i dvorišta, imate osećaj kao da ste ušli u grad za sebe, što ovaj dvorac na neki način i jeste, prenosi Pun kufer.

Izgradila ga je moćna porodica De Grifo u 12. sveku, a vremenom su ga nadograđivali i drugi vlasnici. Naravno da nije moglo bez teritorijalnih pretenzija, pa su tako i njegovu srednjovekovnu istoriju obeležile neslavne borbe italijanskih velikaških porodica. 

A šta bi dvorac bio bez i tragične legende?

Istoriju ovog dvorca, prema predanju, pisali su Paolo i Frančeska. Prema legendi, zaljubljeni par nije imao sreće niti naklonost tadašnjeg društva. Frančeska je imala muža koji je, otkrivši njihovu aferu, ubio Paola, čitav događaj ovekovečio je Dante Aligieri u svojoj Božanstvenoj komediji. Zbog toga dvorac danas nosi nadimak "Dvorac ljubavi".

Posetioci su takođe očarani magičnim srednjovekovnim selom u podnožju.

Ne čudi stoga što je ovo jedan od najposjećenijih spomenika regije. U njemu se često održavaju koncerti i održavaju umetničke izložbe, a tu je i Istorijski muzej.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading