(FOTO) PRELEPI BALKAN: 12 FASCINANTNIH destinacija u Srbiji i regionu koje MORATE da posetite!

Autor:

Razonoda

02.02.2021

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svako ko je posetio Balkansko poluostrvo zna da u tom području ne nedostaje apsolutno zapanjujućih mesta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naći ćete nešto prelepo i fascinantno, bilo da tražite prirodu, istoriju ili kulturu. Planinski teren i raznovrsna, iako ponekad problematična istorija dali su širok spektar mogućnosti za bilo kog putnika u regionu. Portal "Culture Trip" predstavlja 12 odličnih mesta za početak.

Split, Hrvatska

Ovaj grad na jadranskoj obali savršena je kombinacija prirodne i ljudski stvorene lepote. Godine 305. rimski car Dioklecijan izabrao ga je za svoj dom u starosti, sagradivši palatu koja je sada jednostavno deo tkiva istorijskog centra grada. Vaše mogućnosti za razgledanje grada su raznolike i podjednako sjajne. Možete se prošetati obalom Riva, popeti se do jednog od susednih brda da biste imali pogled na grad ili se opustiti na plaži i gledati kako vode zapljuskuje kamenite plaže.

Bledsko jezero, Slovenija

Bledsko jezero je stvar iz bajki. Tamnoplavo jezero koje izvire iz okolnih Alpa sa živopisnom crkvom na ostrvu u sredini, ovaj slovenački dragulj postao je jedna od glavnih znamenitosti zemlje. Možete iznajmiti čamac na vesla da biste izašli na ostrvo u sredini, gde ćete sasvim verovatno videti venčanje. Prema tradiciji, sreća je da mladoženja nosi mladu uz stepenice kako bi zajedno pozvonili na crkveno zvono, a zatim u crkvi zaželeli želju.

Đirokastra, Albanija

Poznat kao "Grad kamena", Đirokastra u južnoj Albaniji je na UNESCO-vom spisku zbog kuća u osmanskom stilu koje možete pronaći širom grada. Iako ima tek nešto manje od 20.000 stanovnika, Đirokastra je dom značajne grčke manjine, pored toga što je rodno mesto dvojice najpoznatijih međunarodnih Albanaca, Envera Hodže, komunističkog vođe i Ismaila Kadarea, romanopisca i nekadašnjeg disidenta. Iako je ovo područje naseljeno barem od bronzanog doba, većina zgrada je iz 17. i 18. veka.

Subotica, Srbija

Na tipičan balkanski način, Subotica nema većinsku etničku grupu, već je umesto toga sastavljena od zdrave mešavine Mađara, Srba, Hrvata i nekoliko drugih. To je sedište vojvođanske regije u Srbiji, koja je uglavnom mađarska, pa je dom nekoliko poznatih Mađara, poput pisca Dežea Kostolanjija, ili originalnog Drakule, glumca Bele Lugosija. Grad ima dugu i složenu istoriju mnogih carstava koja su se naseljavala, ali zapažena secesijska arhitektura potiče iz perioda Austro-Ugarske monarhije.

Plitvička jezera, Hrvatska

Ovo mesto UNESCO-ve svetske baštine ujedno je i najveći nacionalni park u zemlji. Sastoji se od niza međusobno povezanih jezera koja se prelivaju jedno u drugo, odvojena samo prirodnim sedrenim branama koje se neprestano grade i ruše vodom i mineralima koje ona nosi. Boje, koje mogu biti upadljive plave i zelene, stalno se menjaju na osnovu sadržaja algi i minerala i kvaliteta svetlosti. Nekoliko endemskih životinjskih vrsta, poput risa, takođe još uvek živi ovde.

Dvorac Peleš, Rumunija

Translivanija ima mračnu reputaciju zbog jednog od svojih legendarnih stanovnika, ali promenićete mišljenje o regionu kada jednom vidite kako nežno prelepi dvorac Peleš izranja iz šuma i planina. Neorenesansni stil je daleko više Da Vinči nego Drakula. Izgradili su ga rumunski monarsi 1870-ih, ovo je ujedno i prvi dvorac u potpunosti opremljen za korišćenje električne energije (struje). Na samo nekoliko minuta vožnje od šarmantnog rumunskog grada Brašova, ovo vredi izleta, a usput možete svratiti do Drakulinog zamka Bran.

Visoki Dečani, Srbija

Ovaj srpski manastir na Kosovu i Metohiji predstavlja najveći pravoslavni hram na Balkanu. Međutim, glavni razlog za njegovo uvrštavanje na Uneskovu listu su freske koje ukrašavaju unutrašnjost crkve. Oni čine najveću sačuvanu kolekciju srpske srednjovekovne umetnosti, a između ostalog prikazuju scene iz Biblije, članove plemićkih porodica i mnoštvo pravoslavnih svetaca.

Ohridsko jezero, Makedonija i Albanija

Iako je zapanjujuće lepo, Ohridsko jezero je najvažnije kao prirodni rezervat. Kao jedno od najstarijih i najdubljih jezera u Evropi, u njemu živi preko 200 endemskih vrsta koje čine čitave prehrambene lance i koje su uprkos upada stranih vrsta ostale gotovo netaknute. Ljudi su naseljavali obale jezera na sve strane još od bronzanog doba, a ono je sada deo Makedonije i Albanije. Kombinacija okolnih planina i jarke boje jezera zaista će vam pružiti osećaj povezanosti sa prirodom.

Ljubljana, Slovenija

Još jedan primer grada koji je vidljivo bio pod brojnim uticajima, najbolji način da se opiše osećaj Ljubljane je zamišljanje nekadašnjeg habzburškog grada na Mediteranu. Idealan način da uživate u ležernom, a živahnom gradskom osećaju je da sedite u jednom od kafića na plovnom putu u centru i provedete vreme uz finu čašu slovenačkog vina. Mnoge zgrade u gradu delo su zapaženog slovenačkog arhitekte Jože Plečnika. Međutim, on nije dizajnirao Zmajev most koji je u stilu bečke secesije, gde možete pronaći četiri od onih krilatih simbola grada.

Mostar, Bosna i Hercegovina

Stari most u Mostaru je jedan od mnogih (doduše obnovljenih) ostatak dugog perioda otomanske vlasti u regionu. Prostire se na reci Neretvi i bio je veliko arhitektonsko čudo kada su ga Osmanlije prvi put izgradile 1558. godine. Međutim, grad je pretrpeo veliku štetu tokom rata devedesetih, pa su nakon toga mnoge države posvetile sopstvena sredstva za obnovu mosta i okolnog područja. Čitav grad je sada jedna od glavnih kulturnih atrakcija Bosne i Hercegovine.

Nacionalni park Durmitor, Crna Gora

Iako je veći deo Crne Gore pokriven planinama, Durmitor je centar planinskog turizma u zemlji, bilo da se radi o planinarenju, skijanju ili jednostavno uživanju u pogledima. Mnogobrojna jezera presecaju pejzaž, a na jesen se čitav park osvetljava promenljivim bojama lišća. Jedan deo parka koji treba pogledati je kanjon reke Tare, koji je drugi po veličini na svetu posle Velikog kanjona. Kada vozite kroz Durmitor, sigurno vam neće ponestati živopisnih pogleda.

Nesebar, Bugarska

Ovaj mali grad na Crnom moru je još jedan dobar primer kako se priroda i kultura mogu udružiti i stvoriti zaista čudesna mesta. Nesebar je oko 3000 godina naseljen raznim kulturama i carstvima, a njihovi ostaci posipani su širom grada u obliku zgrada iz različitih doba i arhitektonskih stilova, posebno velike kolekcije istočno-pravoslavnih crkava. Njegov položaj na obali, naravno, sa polovinom grada koja je ispupčena u more na tankom poluostrvu, takođe doprinosi njegovom statusu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading