BRZINSKO PUNJENJE BATERIJA: Idealna izletišta u okolini Beograda, bilo da ste sami ili s decom!

Autor: Marija STANIĆ

Razonoda

28.10.2020

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na izmaku miholjskog leta preporuka je da provedete vikend u okolini Beograda, bilo da u njemu živite ili ste samo u prolazu. U svakom slučaju, bilo koju destinaciju da izaberete, nećete se pokajati. Potrebna je samo dobra volja i nešto malo predznanja o izletištu koje izaberete i dobar provod je zagarantovan.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Srpski telegraf predlaže najlepša izletišta na samo sat vremena vožnje od glavnog grada Srbije.

* Bojčinska šuma

Bojčinska šuma je močvarana šuma, od 1965. je pod zaštitom države, kao memorijalni prirodni spomenik. Nalazi se u opštini Surčin, oko 30 kilometara od centra grada, a pripada rejonu Obedske bare. Ima bogatu istoriju u oba svetska rata, a može da se pohvali i brojnim zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama. Leti je aktuelna letnja pozornica, a tokom cele godine posetiocima je na raspolaganju trim-staza dužine dva kilometra sa 16 prepreka, vožnja fijakerom i jahanje na lipicanerima u konjičkom klubu "Bojčin". Do ruba Bojčinske šume može se stići gradskim prevozom, autobusom 605, koji kreće sa Bežanije, sa Ledina.

* Jezero Trešnja

Ovo veštačko jezero se nalazi u samom podnožju Avale i predstavlja pravi dragulj među beogradskim jezerima. Okruženo je listopadno-četinarskom šumom i udaljeno je tridesetak kilometara od centra Beograda.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

* Jezero Pariguz

U Rakovici, u naselju Resnik, nalazi se Pariguz, beogradsko jezero najbliže Beogradu, udaljeno samo 17 kilometara od centra grada ako ne računamo Adu Ciganliju. Jezero je nastalo izgradnjom brane krajem osamdesetih godina 20. veka da bi se lakše kontrolisale prolećne poplave. Na Pariguzu ima divljih patki i barskih kornjača, a lokalni ribolovci tvrde da među dvadesetak ribljih vrsta ima i krupnih primeraka soma, štuke i šarana. Jezero se napaja iz tri izvora, od kojih jedan ima izuzetan kvalitet vode i može se koristiti za piće.

* Zasavica

Ovo je zaštićeno prirodno stanište u kome su nastanjene mnoge retke biljne i životinjske vrste, od kojih neke žive samo u njemu poput ribe Umbra. Ima izuzetan prirodni ambijent, veliki pašnjak sa vidikovcem i baru Zasavicu sa svim pratećim sadržajima prilagođenim deci i odraslima. Ovde je kontakt s prirodom zagarantovan. Videćete stada mangulica i podolskog govečeta kako se slobodno kreću svojim delom pašnjaka. Videćete i farmu magaraca, kao i mali zoološki vrt, a tu je i auto-kamp, otvoren tokom cele godine.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zasavica

* Jezero Bela reka

Jezero Bela reka nalazi se u podavalskom selu Ripanj. Iako se nalazi u samom podnožju Avale, zbog ušuškanog položaja, ne može se videti sa Avalskog tornja. Jezero se napaja čistom vodom iz Bele reke, ali i iz dva podvodna izvora. Odmah uz branu nalazi se plaža na kojoj je, kažu, bilo teško naći mesto za peškir. Posle nekoliko incidenta i utapanja plivanje u jezeru je zvanično zabranjeno. Međutim, tokom velikih vrućina ovo pravilo se slabo poštuje. Zbog specifične mikroklime, zimi se na jezeru uhvati led debljine i do 40 centimetara, koji može potrajati i do dva meseca.

 

* Radmilovac

Na Smederevskom putu kod Vinče, nedaleko od Beograda, nalazi se Ogledno dobro Poljoprivrednog fakulteta "Radmilovac", legat porodice Milana Vukićevića dodeljeno fakultetu leta 1941. godine. U okviru oglednog dobra postoji radna jedinica Vinski podrum, Centar za voćarstvo, Centar za pčelarstvo, Centar za ribarstvo i primenjenu hidrobiologiju. Centar za ribarstvo i primenjenu hidrobiologiju poseduje koi šarane različitih boja, šarane divljake, ribnjačke šarane, kao i veći broj drugih vrsta toplovodnih riba, vodene kornjače, zmije, žabe, najlepše cvetove vodenih biljaka belog i žutog lokvanja i niz drugih biljnih i životinjskih vrsta. Tu se može okušati ribolovačka sreća u lovu na soma i šarana, upoznati se sa različitim tehnologijama gajenja riba, načinom mresta, programom selekcija riba, uz korišćenje čipova da bi se dobile jedinke brzog rasta otporne na bolesti, može se videti robot koji hrani ribe, kome se može naređivati preko mobilnog telefona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading