ISTORIJSKA ODLUKA U HRVATSKOJ: Ko napusti ŽIVOTINJU može da ode u ZATVOR, ali to nije sve - uvode se nove mere za držanje i nabavljanje!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novim Zakonom se uvodi nova sigurnosna mera - mera zabrane držanja i nabavljanja životinja, u trajanju od jedne do pet godina.

ISTORIJSKA ODLUKA U HRVATSKOJ: Ko napusti ŽIVOTINJU može da ode u ZATVOR, ali to nije sve - uvode se nove mere za držanje i nabavljanje!

Foto: pixabay.com

Saborski zastupnici su doneli konačni predlog izmena i dopuna Krivičnog zakona u Hrvatskoj, kojim se uvodi novo kazneno delo - napuštanje životinja. Prema novom zakonu, osoba koja napusti životinju može biti kažnjena zatvorom do godinu dana, dok je za smrt ili napuštanje većeg broja životinja predviđena kazna zatvora do dve godine. Ovo je istorijska odluka za zaštitu životinja, koja je rezultat angažmana zadruge Prijatelji životinja, koja je pokrenula peticiju još 2021. godine.

Novi zakon uvodi i meru zabrane držanja i nabavljanja životinja

Zadruga Prijatelji životinja slave ovu odluku, ističući da je Ministarstvo pravosuđa i uprave pokazalo da ide ukorak sa zaštitom životinja u drugim evropskim zakonodavstvima. Novim Zakonom se uvodi nova sigurnosna mera - mera zabrane držanja i nabavljanja životinja, u trajanju od jedne do pet godina, koju sud može izreći osobama koje su počinile kazneno delo nad životinjom, ako postoji opasnost da će ponoviti isto ili slično delo, piše "Jutarnji hr".

Foto: Shutterstock

Saborski zastupnici su doneli konačni predlog izmena i dopuna Krivičnog zakona, kojim se uvodi novo kazneno delo - napuštanje životinja


Povećane kazne za zlostavljanje životinja

Dodatni razlog za slavlje zadruge Prijatelji životinja su i veće kazne za nanošenje životinjama nepotrebnog bola, izlaganje nepotrebnim patnjama, usmrćivanje i teško zlostavljanje životinja. Novim zakonom predviđene su kazne zatvora do dve godine za ova dela, a ako se čine iz koristoljublja, počinilac može dobiti kaznu zatvora do tri godine.

Zadruge za zaštitu životinja očekuju da će ove zakonske izmene omogućiti lakše sprovođenje i efikasniju zaštitu životinja u Hrvatskoj. Pozivaju građane da prijavljuju svako napuštanje i zlostavljanje životinja, kako bi novi Zakon o zaštiti životinja zaživeo u praksi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading